JUN-DEC 
FEB- NOV 
OKT-NOV '20 
Search
  • Uroš

ISLANDIJA - POKRAJINA Z DRUGEGA SVETA

Navdahnjeni z nedavnim potovanjem po vulkanski pokrajini Azorov so nam spomini odtavali na še eno evropsko, celo bolj divjo destinacijo, Islandijo 🇮🇸. Na njene slapove, ledenike in vulkane 🌋, na fjorde in polnočno sonce, na gejzirje, tople vrelce in reke , pa njorke, tjulnje in kite 🐳. In ker se junija začne prava sezona za obisk tega razburljivega otoka, smo se odločili ozreti se na naša predlanska severna obzorja ter podati nekaj nasvetov in predlogov, kako družinsko z zmernim budžetom 💰 doživeti divjo Islandijo.


❤️❤️

Še najlažji del načrtovanja je letalski del. Priporočamo Easyjet ✈️ povezavo iz Ljubljane na londonski Gatwick in od tam naprej v Reykjavik, po ceni med 150-200€ na osebo. Infrastruktura na Islandiji je odlična, okrog celega otoka pelje nova asfaltna cesta, pa tudi redke makadamske poti so prevozne z avtom na sprednji pogon 🚗, katerega najem vas bo stal med 50-70€ na dan. Dobre in ne predrage družinske namestitve so že večji problem, še posebej če jih ne rezerviraš dovolj zgodaj. Mi smo spali v glavnem v spodobnih, bungalovom podobnih kabinah za štiri, za kar smo plačevali med 100-180€ na noč.


Ob islandskih cestah poleti cveti sivki podobna detelja

Če niste res premožni, na hrano v restavracijah in alkohol kar pozabite. Mi smo si enkrat privoščili pico 🍕za skoraj trideset evrov, ki se nam je verjetno zaradi cene zdela dovolj velika za dva, sicer pa smo privoščili piknike ali skuhali kake testenine. Za konec ugotovitev o islandskih cenah naj dodam, da domov nismo nosili suvenirjev (gl. sliko spodaj, cena volnene ovčke 🐑 prevedeno v evre je čez 70€), a tudi, da za naravne znamenitosti, in teh je res veliko, skoraj nikjer ni vstopnin. Za osemdnevno potovanje, na katerem smo obkrožili Islandijo, smo štiričlanska družina porabili okrog 2.500€ (od tega le 600€ za štiri letalske karte), s štirimi plačljivimi znamenitostmi in brez stroškov hrane.


Dragi suvenirji - volnena ovčica za 70€

Že prvi dan potovanja je bil rezerviran za eno lepših doživetij, enourni treking ob robu s paro prežete doline in mimo brbotajočih žveplenih vrelcev do tople reke Rejkyadalur. Reka je v zgornjem toku vrela ♨️, a v delu, kjer se zaradi hladnejših pritokov ohladi na prijetnih 35-40 st. C, je urejeno pravcato naravno kopališče (prvi 😮 wow moment).


Kopanje v (pre)topli reki ♨️

Islandski poletni dnevi so res dolgi, tako da je v en dan potrebno stlačiti vsaj dve ali tri doživetja. Tako smo, čeprav smo se hoteli izogniti preveč turističnim krajem, v itinerarij že takoj uvrstili tudi slap Gullfoss, čigar posebnost je, da v globel pada v treh stopnjah, in gejzir Strokkur, ki oba ležita na s turisti dokaj obleganemu Zlatem krogu v bližini glavnega mesta. Strokkur je namreč edini gejzir, ki zanesljivo, in sicer na vsakih 6-10 minut, požene termalno vodo do 20m, če imaš srečo pa tudi višje v zrak (drugi 😮 wow moment).


Gejzir Strokkur

Tudi sicer so slapovi naravna znamenitost, ki zelo, če ne celo najbolj označuje islandsko pokrajino. Ena od težjih nalog na krožnem potovanju je, katere slapove izpustiti. Mi smo se omejili na štiri, poleg Gullfossa še Seljalandsfoss (lahko splezaš nad slap ali se sprehodiš za njim - tretji 😮 wow moment), Skogafoss in Godafoss (na spodnjem videu), ki so bili vsi mogočni, slikoviti, in povečini na ali blizu začrtane poti okrog otoka.Pot na jug nas je potem popeljala do neskončne črne plaže Reynisfjara 🌊, ki jo zaznamujejo stene iz bazaltnih stolpičev (četrti 😮 wow moment) in naravni lok Dyrholaey.


Bazaltne kamnine na plaži Reynisfjara

Nedaleč od tam pa že naslednja zanimivost na jugu, ledeniška laguna Jokulsarlon z ogromnimi plavajočimi kosi ledu, ki so še posebej fotogenični, ko jih naplavi na plažo iz črnega peska (peti 😮 wow moment). Narava tam včasih oblikuje res nenavadne kose ledu (gl. sliko).


Ledeniška laguna (a kdo vidi na sliki zajca?)

Na jugu, blizu mesteca Hofn, smo imeli tudi prvo res slikovito nastanitev s pogledom na ledenik Vatnajokull, na katerem smo se naslednje jutro nastavljali fotografskim objektivom (šesti 😮 wow moment).


Mojca na ledeniku Vatnajokull

Druga zelo slikovita nastanitev, ta že na vzhodni strani otoka, je bila na vzpetini ob fjordu Mjoifjordur, kjer smo se prvič srečali z islandskim makadamom, kar nam je prišlo zelo prav naslednji dan. Z bivanja ob fjordu nam je v spominu ostala peka jagnječjega mesa na žaru z neprecenljivim pogledom na morje, ki se zajeda daleč v celino (sedmi 😮 wow moment).


Na naši mali terasi nad Mjoifjordurom

A se ta spomin ne more primerjati z doživetjem naslednjega dne v Borgarfjordur Eystri, kamor smo naredili največji obvoz, 150 makadamskih kilometrov, da bi od blizu videli eno najbolj slikovitih ptic na svetu sploh, njorko. Pa ne eno, v čudovitem okolju tamkajšnjih pečin poleti gnezdi na stotine njork, ki jih lahko od blizu opazuješ, kako lovijo slanike in z njimi hranijo potomce, če jim jih prej ne ukradejo tatinski viharniki (osmi 😮 wow moment).


Njorka z ulovom

Krožna pot nas je vodila naprej na sever, v vulkansko pokrajino 🌋 Myvatn in na geotermalno področje Hverir, ker imaš občutek, kot bi hodil po Marsu. Povsod para in brbotanje, vonj po žveplu, nerealne barve peska, podzemna jezera in kraterji s sinjemodrimi lagunami (deveti 😮 wow moment) . V to okolje so umeščene naravne toplice Myvatn, ki so cenovno nekoliko dostopnejše kot tiste bolj znane v Blue Lagoon.


Krater Viti v kalderi Krafla

Enourni obvoz proti severni obali nas nato pripelje do Husavika, ki velja za prestolnico kitov. Upravičeno! Na nekajurnem izletu je ogled kitov skoraj zagotovljen, tam se poleti namreč hranijo veliki hrbtoplavuti in brazdasti kiti 🐋, a mi smo ugledali tiste, ki smo si jih najbolj želeli - kite grbavce (deseti 😮 wow moment).


Ogled kitov v Husaviku

A s tem doživetij še ni konec. Ker smo člani Z družino v divjino pravi ljubitelji prostoživečih živali, smo preprosto morali poiskati še tjulnje, ki smo jih izsledili in s pomočjo teleskopskega objektiva fotografirali pri počitku na otočku blizu Hvammstangija (enajsti 😮 wow moment).


Tjulnjev na islandiji ni enostavno videti

Na poti proti glavnemu mestu smo se potem na kratko ustavili na najbolj severni točki, na katero smo kadarkoli pripotovali, si privoščili še plavanje v fotogeničnem neskončnem bazenu v Hofsosu 🏊 (dvanajsti 😮 wow moment) in se zapeljali skozi tunel pod morjem.


Neskončni bazen z razgledom v Hofsosu

Potovanje po Islandiji smo zaključili v Rejkyaviku, v katerem živi tretjina skoraj brez izjeme prijaznih Islandcev. Po ogledu posebne cerkve Hallgrimskirkja, zanimive instalacije jeklenega čolna ob obali in sprehodu po centralni peš coni Laugarvegur, smo se od Islandije poslovili s kakopak brezplačnim kopanjem v morski laguni, ki jo na sprejemljivih 18 stopinj C. ogrejejo z geotermalno vodo (zadnji 😮 wow moment).


Bazen z ogrevano morsko laguno v ozadju

Čeprav smo na potovanju po Islandiji prevozili prek 2.000 km, pa je za naslednjič ostalo kar nekaj atrakcij, kot sta na primer polotok Snaefellsness in najlepša pohodniška pokrajina Landmannalaugar, da severnega sija, ki pa ga verjetneje vidimo le v neprijaznem zimskem obdobju, niti ne omenjamo. Zato ni izključeno, da v prihodnosti organiziramo potovanje v okviru Z družino v divjino. No, pred tem pa je v (razpisanih) načrtih že vrsto drugih pustolovščin, od Tanzanije prek Kostarike do Bornea. Če vas zanimajo, nas posledite prek Facebooka in Instagrama, se prijavite na e-novice ali tisti najbolj pustolovski, kar na katero od na https://www.zdruzinovdivjino.com/ razpisanih potovanj. Ker mi itak gremo!


... skrolaj dol za še več slikic s potovanja po Islandiji 2017 ...


Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.


Podzemna jama Grjotagja

Islandska dekleta so bila očitno manjše rasti :-)

Naravne toplice Myvatn

Vročeee v reki Rejkyadalur

Selfie pred slapom Skogafoss


120 views
ZDVD-LOGO-levcek_bel.png

Naroči se na e-novice iz divjine

  • Facebook
  • Instagram Social Icon
  • Twitter

Ljubljana |  Sežana | Slovenija

© 2020 by Z družino v divjino