top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Kam in kdaj potovati v letu 2023

Ste vedeli, da je mehiški Yucatan poleti poln alg, Macchu Picchu pa med decembrom in aprilom ovit v meglo? Ali, da se Aziji izogibamo med kitajskim novim letom, Latinski Ameriki pa med ameriškim spring breakom? Vreme, gneča, migracije živali in praznovanja so spremenljivke, ki jih morate upoštevati pri vsakem resnem načrtovanju potovanja. Zato vam za vsak mesec v letu predlagamo vsaj eno destinacijo in to v sezoni, ki je najbolj optimalna.


1. JANUAR: EKVADOR

Konec letošnjega januarja smo se podali v Ekvador. Ne v Andih, ne v Amazonski džungli in ne na Galapaških otokih niti kaplje dežja, sonca pa veliko in morje toplo. Objave z noro dobre pustolovščine na FB/IG @zdruzinovdivjino
2. FEBRUAR: MEHIKA

Med januarjem in marcem se v zalivih Baja Californie zadržujejo sivi kiti, kitovci in morski levi, plaže na Jukatanu pa imajo manj alg in do spring breaka tudi manj ameriških turistov.
3. MAREC: KOSTARIKA

V Kostariki traja sezona še vse tja do aprila. Dežja je malo in gozdne poti lepo prehodne. Suho vreme je tudi idealno za opazovanje živali v eni biotsko najbolj raznovrstnih dežel.
4. APRIL: INDIJA/NEPAL

Aprila (22.4. - 02.05. 2023) se odpravljamo v nepalski park Bardia, kjer je takrat največja možnost za opazovanje tigrov, ki se v vročini zadržujejo ob vodi. Ker pa bomo tik ob indijski meji, obiščemo še Taj Mahal in tropske plaže Goe.
5. MAJ: AZORI (ALI ALBANIJA)

Maja ob atlantskih obalah Azorov poteka migracij največjih živali na planetu, sinjih morskih kitov. Temperature na otoku so idealne za ležerne pohode na dih jemajoče razgledne točke in kopanje v naravnih kopališčih ogretih z vulkanskim delovanjem. Maja je idealen čas tudi za obisk Albanije, ki še ni prevroča, a brez zdomcev, ki prihrumijo poleti. Pohodne poti med gorskimi vasicami so že brez snega, morje pa že dovolj toplo za prvo sezonsko kopanje.
6. JUNIJ: INDONEZIJA

Konec šole, čas za odkrivanje turkiznih lagun neodkrite Sumbe s savanskimi hribčki in starodavno kulturo. In le kratek let od dinozavrskih varanov in mant nacionalnega parka Komodo ter fotogeničnih templjev na Baliju. Odpotujemo med 25.6. - 10.07.2023
7. JULIJ: BORNEO (ALI KONGO)

Poleti je v džungli Bornea razmeroma suho, morje pa dovolj mirno za transferje na sanjske otočke in snorklarske izlete. Če bi želeli opazovati še večje primate od orangutanov, v isti poletni sezoni priporočamo Kongo, Ruando in Ugando.
8. AVGUST: MADAGASKAR

Avgusta se ob obalah malagaškega otoka Ile S. Marie parijo jate kitov, suhe ceste pa nam omogočijo dostop do pokrajine s tsingyji in avenijami baobabov.
9. SEPTEMBER: PERU (ALI BRAZILIJA)

Gruče turistov so septembra že zapustile Peru, a na Macchu Picchuju lahko še vedno računamo na sončne vzhode, v amazonskem pragozdu pa na suho vreme in veliko živali ob rekah. Težje bo z jaguarji, za kar v tem času absolutno priporočamo obisk Brazilije in Pantanala.
10. OKTOBER: TANZANIJA

Med jesenskimi počitnicami (28.10 - 05.11. 2023) se vračamo v Tanzanijo. V pristno Afriko ob Viktorijinem jezeru, v Serengeti, kamor se oktobra vrne milijon gnujev (in z njimi lova željne zveri) ter na zaslepljujoče plaže Zanzibarja.
11. NOVEMBER: NORVEŠKA (ALI ISLANDIJA)

Jesenske počitnice so idealen čas za opazovanje severnega sija in nikjer bolje kot na severu Norveške, kjer je istočasno tudi sezona ork. Več kot odlična alternativa je Islandija (ki jo, seveda, lahko obiščete tudi poleti).
12. DECEMBER: RAJA AMPAT (ALI TAJSKA)

Zadnji novi leti smo pričakali najprej na jugu Tajske, nato na indonezijskem otočju Raja Ampat. In se ne moremo odločiti, katero bi bolj priporočili. No ja, če se vam ljubi podati na dolgo pot, potem je Raja Ampat brez primere, še posebej pod vodo.
Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine ali spremljaš naše pustolovščine naFacebooku tukaj in na Instagramu tukaj.


bottom of page