top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Ne (moreš) se izogniti zeleni barvi Azorov ... in modri tudi ne 🐳

*prvotno objavljeno 05/2019, posodobljeno 04/2021

Na eni strani zelena: jezera, džungli podobni gozdovi, plantaže čaja, travniki in kaka žabica, na drugi pa modra: ocean, sinji kiti, slapovi in sveže oprano nebo. Prav zelena in modra barva najbolj označujeta Azore, a ker je vse skupaj rezultat ne tako davnega delovanja vulkanov, jim je tu in tam dodan ščepec črne, na primer v obliki črnih sten ali črnega proda na plažah.

Kaldera Sete Cidades je ikonična podoba Azorov

Azori se nahajajo sredi Atlantika, daleč od vsega, nekje na četrtini poti med Portugalsko in ZDA. Zato niti ne čudi, da imajo eno najnižjih incidenc okuženosti s koronavirusom v Evropi in so odprti za potovanja. Ker so tudi zelo redko poseljeni, so idealna destinacija za socialno distanciranje v času epidemije. In to kakšna destinacija!

Dekle z rdečim šalom sredi zelene plantaže čaja na Azorih
Na Azorih se ne boste drenjali

Ker se pri Z družino v divjino veliko vrti okrog prostoživečih živali, so nas predlani na sredo Atlantika v prvi vrsti privabili kiti, nato pa skoraj še bolj očarala pokrajina in vulkanski pojavi. April in maj sta vrhunec sezone za migracijske vrste kitov, med katerimi izstopa največja žival na planetu - sinji kit. Spomladi so na poti iz toplih morij, kjer skotijo mladiče, proti severu, kjer se hranijo. A ker je za pot z juga na sever potrebno veliko energije, naredijo sinji kiti ter poleg njih tudi ne veliko manjši hrbtoplavuti in brazdasti kiti vmesni postanek v azorskih, s planktonom bogatih vodah. Čez celo leto je tu sicer možen ogled tudi kitov glavačev, zelo verjetno pa se bodo na izletu h kitom z valovi vaše izletniške ladje simpatično poigravali delfini.

Sinji kit sredi morja
Kdo si ne bi želel videti največjega bitja na planetu

Druga precej velika atrakcija otočja so jezera, ki so povečini slikovite vulkanske kaldere, brez izjeme porasle z gozdovi in z zelenim jezerom na sredini. Oziroma z zelenim na eni strani mostu in modrim na drugi, kot v primeru Sete Cidades, najbolj popularni razgledni točki na otoku Sao Miguel. A razgledne točke so na višini in na višini se radi zadržujejo tudi oblaki ☁️. Zato se na Azorih veliko vrti okrog vremena. Četudi je na obali sončno, je le deset minut vožnje stran lahko tako oblačno, da namesto jezera vidiš zgolj meglo. Na srečo oblaki ves čas potujejo in dovolj potrpežljivi vedno najdejo trenutek za lep posnetek.

Dekle s telefonom fotografira jezero
Azore označujeta zelena in modra

Kadar azorsko nebo prekrijejo oblaki, je najboljši čas za kopanje v toplicah. A izbira nikakor ni lahka. Na eni strani naravni topli izviri, obdani z džungli podobnimi gozdovi, z vročo termalno vodo, ki brbota kot mali gejzirji in s slapovi, ki napajajo z občutkom urejene bazenčke. Na drugi pa v naravo umeščene terme, kjer so naravne vrelce zgolj "opremili" s tuši, slačilnicami in lesenimi podovi za boljši občutek pod bosimi nogami.

Deček in mama sedita na slapu nad toplo reko
Naravni vrelci okusno urejeni v terme

Če pa želiš res posebno izkušnjo kopanja, se odpraviš v naravne obmorske bazenčke, kjer se morska voda preliva čez vrele vulkanske kamne in nato prijetno segreta vrne v zaliv, ki tako postane naravno kopališče.

Morska obala Azorov obdana z visokimi stenami
Ponta da Ferraria - naravno morsko kopališče

Od ostalih posebnosti Azorov ne gre prezreti edine plantaže čaja v Evropi, nasadov okusnega a dragega ananasa, kuhanje jedi pod vulkanskimi vrelci, slikovitih slapov, na streho obrnjene hiše, barvitih botaničnih parkov, urejenih pohodniških poti, v strma pobočja umeščenih kapelic, vulkanskega otočka le streljaj od obale, več razglednih točk kot jih utegneš obiskati in gotovo smo še kaj pustili za naslednjič. Prepričali smo se namreč, da so Azori tudi divjina, lepa in urejena, a dovolj divja.

Slapovi na vsakem koraku

Za konec še nekaj praktičnih informacij. Na Azore smo se odpravili dve družini, z razponom otrok od dveh do enajstih let. Vseh pet noči smo bivali v isti, zasebni hiši v kraju Lagoa, saj so razdalje med zanimivostmi razmeroma kratke, največkrat pol ure in nikoli več kot uro in pol vožnje stran od izhodišča. Cene v trgovinah so podobne našim, kako pašto smo si sicer skuhali, a nas je v glavnem premamila vedno sveža morska hrana, ki je, za primerjavo, nekoliko cenejša kot na Hrvaškem. Odlična je tuna 🐟, posebnost pa morski prilepki 🐚 .

Odprava na zelene Azore

Čeprav je, odkar je povezavo vzpostavil Ryanair, otočje postalo cenovno lažje dosegljivo, je za pot iz Benetk ali Bergama prek Lizbone ali Porta vseeno potrebno računati na skupno ceno letalskih kart okrog 250 € na osebo. In to brez dodatnih letov med otoki, ki pa niti niso nujni, saj glavni otok Sao Miguel ponuja večino atrakcij, ki jih premore otočje. Postanek na Portugalskem je smiselno izkoristiti za krajši obisk Lizbone ali Porta.


Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.

bottom of page