top of page
pink-skies-over-ljotipollur-lake-in-the-icelandic-highlands-9.jpg

BRANJA

Poto

  • Writer's pictureUroš

Pet razlogov, zakaj je Posočje številka ena

Potem ko je Conde nast Slovenijo razglasil za naj počitniško destinacijo v letu 2021, smo se vprašali, kaj pa znotraj Slovenije, katera mikro destinacija je pri nas številka ena? OK, priznamo, da malo tudi pod vtisom preteklega vikenda, ampak za nas je to brez vsake dileme Posočje! Kadar je lepo vreme, seveda. In ker je pred nami spet en lep vikend, bom naredil izjemo in prvič blogal o domačih krajih. In delil vsaj pet sveže preverjenih razlogov, zakaj prihajajoči vikend preživeti v dolini bistre hčere planin.

Lahko dostopni slap Virje

1. SOTESKE, KORITA IN SLAPOVI

Še posebej letos je Posočje noro vodnato. Reke, o njih več v naslednji točki, potoki, soteske, korita in slapovi tvorijo neke vrste vodni park, s slikovitimi visečimi mostovi in z lagunami, v katerih se bolj pogumni lahko osvežijo. Mi smo se tokrat od izvira Soče sprehodili do Zapotoških slapov, kjer smo ob nezahtevni poti, dobro urco v obe smeri, srečali zgolj nekaj pohodnikov, na koncu kratke soteske pa bili nagrajeni s čudovitim, skoraj dvajset metrov visokim slapom.

Zapotoški slap v Zadnji Trenti

Na temo sotesk in slapov je v dolini izbira res velika. V zgornjem delu, pri Logu pod Mangartom, ponuja Fratarica zelo lep dvojni slap, deset minut niže po cesti si izjemno globoka korita Koritnice lahko ogledamo kar z mostu pri trdnjavi Kluže, medtem ko nas do bližnjih korit Nemčlje, ki jih krasi naravni most, pripelje kratek sprehod. Mala korita Soče v sosednji Trenti so trenutno predivja za kopanje, ponujajo pa v bližini lep travnik za piknik, medtem ko so Velika korita Soče za naš okus preveč oblegana, a se tam lažje preizkusimo v skoku v turkizno, ledeno mrzlo Sočo. Fotogeničen slap Virje med Bovcem in Kaninom je med najlažje dostopnimi za družine z majhnimi otroki. Pot mimo mogočnega slapu Boka nas potem vodi proti spodnjemu Posočju in slovenskim obiskovalcem dobro poznanima slapu Kozjak pri Kobaridu in Tolminskim koritom pri Tolminu, če omenim samo nekatere.

Dvojni slap v soteski Fratarice

2. NARAVNA KOPALIŠČA

Soča je najbolj turkizna, najlažje dostopna, najgloblja in najlepša za kopanje prav v zgoraj že omenjenih koritih. A je žal tam tudi najbolj mrzla, vsaj v malih koritih trenutno tudi preveč deroča, tako da je primerna kvečjemu za najbolj pogumne in še to le za kak hiter skok. Zdaj veste, zakaj je spodnji video tako kratek.

Zato pa območje med Breginjem in Robičem ponuja Nadižo, našo najtoplejšo alpsko reko, ki jo pri Logju krasi Napoleonov most, pri Podbeli urejeni kampi, pod vasjo Kred (namig, ob igrišču je brezplačno parkirišče) lepa in globoka korita, dolvodno proti Robiču pa še nekaj tolmunov, ob katerih so urejene plaže. Za skoke najbolj primerni tolmuni Nadiže se nahajajo petnajst minut čez italijansko mejo pri kraju Biarzo.

Skok v dokaj toplo Nadižo

3. DOSTOPNE GORE

Poleg voda dajejo Posočju čar Julijske alpe, ki ga obdajajo. Začne se z najvišjo gorsko cesto, ki vas pripelje na dva tisoč metrov višine, na Mangartsko sedlo. Pod tretjo najvišjo slovensko goro se lahko podate s kolesom, ali pa se zgolj zapeljete pogledat enega najbolj spektakularnih sončnih zahodov v okolici.

Nedaleč stran se nad Strmcem na Predelu in Logom pod Mangartom bohoti impozantna, pet kilometrov široka Loška stena. Iz Trente se skozi dolino Zadnjice lahko podamo na Kriške pode s tremi gorskimi jezeri, iz Bovca pa kar z gondolo pod vrh Kanina, od koder je le kratek pohod do še ene naravne znamenitosti, Prestreljeniškega okna.

Prestreljeniško okno pod Kaninom

Če želite, tako kot mi, v vsak izlet umestiti še ogled kake živali v divjini, potem priporočamo kratek skok čez mejo do Nevejskega sedla, ki je izhodišče za vzpon na Špik hude police. Že po eni uri lahkotnega vzpona bote nagrajeni s prvimi kozorogi, v tem obdobju predvsem samicami z mladiči, ki držijo mogočne samce s skoraj metrskimi rogovi na varni distanci.


Selfie s samico kozoroga na Špiku hudih policah

4. PRVA SVETOVNA VOJNA

Če želimo v izlet v Posočje umestiti ščepec kulturne dediščine, izbira prav gotovo pade na prvo svetovno vojno. Ostanki dvanajstih bitk na Soški fronti so lepo ohranjeni v obliki muzejev na prostem, ki ponujajo priložnost združiti krajši pohod s poučno in nadvse zanimivo vsebino o Veliki vojni.

Baraka v muzeju na prostem Ravelnik

Ko pa se v dolini Soče zberejo temni oblaki, ki so tam kar značilni za poletne popoldneve, je muzej prve svetovne vojne v Kobaridu ena od boljših opcij, kako prevedriti nevihto v teh krajih.


5. POSOŠKI STREET FOOD

Zadnji namig je povezan z okusno povrnitvijo energije ob zaključku aktivnih dni v Posočju. V središču Bovca najdete pravi mali posoški street food. V prvi vrsti Kuhnjco, ki ponuja lokalne dobrote, od frike do soške postrvi, medtem ko so sosednje stojnice namenjene sladkosnedom. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji kraft piva, saj bodo dobrote z bližnjih stojnic lahko zmazali ob eni od več kot desetih vrst v domači pivovarni zvarjenega napitka.


Tako, zdaj pa še zadnjič preverite vremensko napoved in če bo, kot kaže, spet sončno in toplo, veste, kam se podati.


Če ne želiš zamuditi podobnih zapisov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.

495 views
bottom of page