top of page
kostarika-potovanje-svetlordeča-ara.jpg

BRANJA

Poto

  • Writer's pictureUroš

Prve ne pozabiš nikoli

* za tiste, ki raje gledate kot berete, je na dnu zapisa video povzetek potovanja


Brazilija, mokrišče severni Pantanal, jutro je kljub koledarski zimi na južni polobli že vroče. Ob bregu reke São Lorenzo člani odprave Z družino v Brazilijo '22 sedimo v čolnu in se otepamo krvoželjnih komarjev. In čakamo. Na toliko pričakovani klic prek radio povezave: "Onça! (jaguar)!" Srce začne hitreje biti, medtem ko João požene vseh devetdeset konjev in glisiramo proti mestu, kjer so ugledali samico jaguarja. Z odraslim mladičem, ki je lačen čakal nekje v senci, je, ne ozirajoč se na nepovabljene opazovalce na čolnih, lovila njun dnevni obrok v obliki kajmana, kapibare ali neprevidne jabiru štorklje.

jagua zeha v goščavi
Samica jaguarja, severni Pantanal, Brazilija, julij 2022

Brazilija je prišla na seznam destinacij Z družino v divjino, šele ko smo po neuspešnih poskusih v deževnem gozdu Kostarike in amazonski džungli Peruja ugotovili, da se lahko največji zveri Latinske Amerike kolikor toliko zanesljivo nadejamo zgolj v severnem delu brazilskega Pantanala. Na srečo zvezna država Mato Grosso poleg omenjenega mokrišča ponuja še dve obiska vredni pokrajini, ki sta nam pred in po fotolovu na jaguarje ponudili kopanje v divjini, opazovanje eksotičnih ptic in čudovite razglede.

Skupina ljudi v neoprenskih oblekah na velikem traktorju
Na divje kopanje s traktorjem

Divje kopanje v regiji Nobres pomeni, da te s traktorjem odpeljejo nekam sredi deževnega gozda, kjer se nahaja vrsta kristalno čistih izvirov sladke vode. Njihov blagi tok omogoča vse vrste mokre zabave, od snorklanja do improviziranih spustov po jeklenici, ki se seveda končajo v vodi. Še najbolj zabavna pa je naravna masaža pod slapom, ki pada v tolmun, iz katerega lahko s koščkom banane na palici izzoveš skok požrešnih tropskih rib.

Dekle s palico lovi ribe v tolmunu s slapom v ozadju
Požrešne tropske ribe Brazilije

Za ljubitelje ptic in za željne eksotičnega občutka, ki ga vzbudi pogled na orjaške tukane, živopisane araçarije in druge debelokljune frfotavce, je Brazilija prava obljubljena dežela.

Rumenoprsa ara, orjaški tukan in araçari
Eksotični debelokljunci Brazilije

En najbolj čarobnih krajev za intimen stik z vreščečimi arami pa Lagoa das Araras, kamor se ob sončnem zahodu v svoja gnezda na fotogeničnih palmah z značilnim vreščanjem vrača na desetine rumenoprsih ar, pa tudi manjših papig in drugih ptic vseh možnih barvnih odtenkov.

Pred milijoni let je morje v geološkem središču Južne Amerike oblikovalo še eno, povsem drugačno naravno znamenitost, ki je zelo smiselen postanek pred ali po obisku Pantanala. Chapada dos Guimaraes je res ospuljiva pokrajina, ki jo zaznamujejo globoki kanjoni, dramatično oblikovani osamelci in predvsem mizaste gore s prepadnimi stenami, s katerih v globine padajo fotogenični slapovi.

Slap, ki pada z mizaste gore
Razgledna točka Veu de Noiva je najbolj obiskan kraj v zvezni državi Mato Grosso

A na odmaknjeni zahod Brazilije nismo prileteli zaradi kopanja in slapov. Naš primarni cilj je bilo največje celinsko mokrišče na svetu, ki je med štiriintridesetimi mikro habitati, kjer živijo jaguarji, edini, v katerem niso ogroženi. Vendar Pantanal je velik, do kraja Porto Jofre, kjer se ob rekah Sao Lorenzo in Piquiri potikajo jaguarji, pa vodi dolga makadamska pot, ki mokrišče prečka na kar stodvajsetih lesenih mostovih. Na srečo lahko med počasno vožnjo po Transpantaneiri opazuješ nešteto drugih štirinožnih, pernatih in plazečih se prebivalcev tega biotsko izjemno raznovrstnega okolja, na čelu s kajmani, kapibarami, rumenimi anakondami in hiacintnimi arami.

Kolaž kapibare, hiacintne are in kajmana v naravnem okolju
Kapibare, hiacintne are in kajmani vsepovsod v Pantanalu

In čeprav smo bili na jaguarje pripravljeni, v sušnem obdobju je namreč ob rekah blizu Porto Jofreja možnost bližnjega srečanja z njimi kar velika, nas je dejanska izkušnja iskreno sezula. Najprej adrenalinska plovba po reki, podobna vožnji v tematskem parku, a kot po scenariju najprej dvakrat v prazno. Nato veliki trenutek, ko se je samica jaguarja odločila za lov in je dogajanje sredi reke pri tem ni niti najmanj oviralo. Kot da nas ni. Zgolj osredotočenost na plen, najprej pritlehno plazenje skozi trsje, nato tiho polzenje po obrežni vodi. Na razočaranje odraslega mladiča, ki je čakal na rečni plaži, je bil lov sicer neuspešen, a naš občutek privilegiranosti, verjemite, nič manjši.

jaguarji na obrežju reke
Bližnje srečanje z jaguarji Pantanala

Brazilsko dogodivščino, ki je svoj vrhunec doživela v Pantanalu, smo sicer začeli v razigranem Rio de Janeiru, nadaljevali pod mogočnimi slapovi Iguazu in zaključili na tropskih plažah Ilha Grande. Video povzetek celega potovanja si lahko ogledaš spodaj 👇

In za konec, nekaj je gotovo, Brazilija in naša jaguarka bodo v mislih še dolgo z nami. Ker prve ne pozabiš nikoli 😉


Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb iz prve roke, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine ali spremljaš naše pustolovščine na Facebooku tukaj in na Instagramu tukaj.

269 views
bottom of page