top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

To so razlogi, zakaj na Azore prav zdaj

To, da so Azori epidemiološko varni in je potovanje tja dovoljeno, je zgolj eden od razlogov, zakaj se na sredo Atlantika podati prav zdaj. Ampak po mojem mnenju niti ne najbolj tehten. Preberite, kaj se tam dogaja aprila in maja, na dnu zapisa pa najdete tudi povezavo na brezplačen PDF načrt potovanja po dnevih 👇

Družina na razgledni točki z dvema jezeroma v ozadju
Azorske panorame nimajo konkurence

1. SPOMLADANSKE MIGRACIJE KITOV


Ker se pri Z družino v divjino veliko vrti okrog prostoživečih živali, bom seveda začel z njimi. Ampak ne kar s katerimkoli, temveč z največjim na planetu - sinjim kitom. April in maj sta vrhunec sezone za migracijske vrste kitov, med katerimi v tem obdobju izstopajo največji - sinji, hrbtoplavuti in brazdasti kiti. Spomladi so na poti iz toplih morij, kjer skotijo mladiče, proti severu, kjer se hranijo. A ker je za pot z juga na sever potrebno veliko energije, naredijo daljši vmesni postanek v azorskih, s planktonom bogatih vodah. V drugih delih leta je tu sicer bolj običajen ogled kitov glavačev, kadarkoli pa se boste odpravili na izlet h kitom, se bodo z valovi vaše ladje simpatično poigravali tudi delfini.

Sinji kit sredi morja
Kdo si ne bi želel videti sinjega kita?

2. TOPLI VRELCI


Kadar azorsko nebo prekrijejo oblaki, je najboljši čas za kopanje v toplicah. A izbira nikakor ni lahka. Na eni strani naravni topli izviri, obdani z džungli podobnimi gozdovi, z vročo termalno vodo, ki brbota kot mali gejzirji in s slapovi, ki napajajo z občutkom urejene bazenčke. Na drugi pa v naravo umeščene terme, kjer so naravne vrelce zgolj "opremili" s tuši, slačilnicami in lesenimi podovi za boljši občutek pod bosimi nogami.

Deček in mama sedita na slapu nad toplo reko
Naravni vrelci okusno urejeni v terme

3. SPOMLADANSKO KOPANJE V MORJU


Če želiš izkusiti eno najbolj posebnih izkušenj kopanja, moraš na Azorih v morje. A to ne pomeni, da izkazuješ pogum s skokom v spomladi še hladen ocean. Raje se odpraviš v naravne obmorske bazenčke, kjer se morska voda preliva čez vrele vulkanske kamne in nato prijetno segreta vrne v zaliv, ki tako postane naravno kopališče.

Morska obala Azorov obdana z visokimi stenami
Ponta da Ferraria - naravno morsko kopališče

4. PLANTAŽA ČAJA. V EVROPI?!


Najstarejša in trenutno edina delujoča čajna plantaža v Evropi je že sama po sebi zanimivost.

Če k temu dodamo sprehod po zelenih labirintih s pogledom na ocean in pokušino poživljajočega toplega napitka, dobimo še en okusen razlog za obisk Azorov.

Dekle z rdečim šalom sredi zelene plantaže čaja na Azorih
Čajna plantaža je tudi fotogenična

5. VULKANSKE KALDERE Z JEZERI


Slikovite vulkanske kaldere so brez izjeme porasle z gozdovi in z zelenim ali modrim jezerom na sredini. Oziroma z zelenim na eni strani mostu in modrim na drugi, kot v primeru Sete Cidades, najbolj popularni razgledni točki na otoku Sao Miguel. Vse razgledne točke ponujajo izjemne možnosti pohodništva, od polurnih sprehodov k v strma pobočja umeščenim kapelicam do nekajurnih pohodov ob robu vrtoglavih klifov. In čeprav se na Azorih med samim pohodom vreme ponavadi trikrat spremeni, na srečo oblaki tu hitro potujejo in dovolj potrpežljivi vedno najdejo trenutek za dramatičen posnetek.

Dekle na hribu fotografira jezero v dolini
Izjemne možnosti za družinsko pohodništvo

6. SLAPOVI


Če je količkanj resnice v tem, da so negativni ioni blagodejni za zdravje in da jih slapovi prinašajo v izobilju, potem se boste na Azorih več kot napolnili s pozitivno energijo. Še posebej, ker se boste v naravnih toplicah, na primer v Caldeira Velhi, pod toplimi slapovi celo kopali.

Fant sedi na zelenem griču pred slapom
Negativnih ionov na pretek

7. AZORI SO DOSTOPNI


Odkar je letalsko povezavo vzpostavil nizkocenovni Ryanair, je otočje postalo cenovno lažje dosegljivo. Vseeno boste za let iz Benetk (začnejo se maja) ali Bergama (tudi aprila) prek Lizbone ali Porta morali računati na skupno ceno letalskih kart okrog 200€ na osebo. In to brez dodatnih letov med otoki, ki pa niti niso nujni, saj glavni otok Sao Miguel ponuja večino atrakcij, ki jih premore otočje. Osebno bi od ostalih otokov priporočil še najbolj oddaljeni Flores s pokrajino kot iz filma Avatar. Postanek na Portugalskem je vsekakor smiselno izkoristiti za krajši obisk Lizbone ali Porta. Na otoku Sao Miguel lahko ves čas bivate v isti nastanitvi, saj so razdalje med zanimivostmi razmeroma kratke, največkrat pol ure in nikoli več kot uro in pol vožnje stran od izhodišča. Cene v trgovinah so podobne našim, a vas bo premamila sveža morska hrana, ki je, za primerjavo, nekoliko cenejša kot na Hrvaškem. Odlična je tuna, posebnost pa morski prilepki.

Jezero na Azorih s poraščenimi pobočji in slapovi v ozadju
Kot drugi otok izberite Flores

8. AZORI SO EPIDEMIOLOŠKO VARNI


Naj zaključim s temo, ki se ji dandanes res ni mogoče izogniti. Azori se nahajajo sredi Atlantika, daleč od vsega, nekje na četrtini poti med Portugalsko in ZDA. Zato niti ne čudi, da imajo eno najnižjih incidenc okuženosti s koronavirusom v Evropi in so odprti za potovanja. Ker ne spadajo med rdeče regije in ker, za razliko od Portugalske, ne zahtevajo karantene (potreben je test!), se lahko tja brez vsakih ovir potuje iz Slovenije in tudi uporabi bližnja letališča kot tranzit. Ker so zelo redko poseljeni, so Azori idealna destinacija za socialno distanciranje v urejeni divjini.


In to kakšna destinacija!


Povezavo na brezplačen PDF načrt potovanja po Azorih po dnevih najdeš tukaj.


Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine ali pa nas spremljaj na Facebook in Instagram profilih Z družino v divjino.

bottom of page