• Uroš

8 razlogov, zakaj na Islandijo. Še to poletje!


1. ISLANDIJA JE ENA NAJLEPŠIH DEŽEL NA SVETU. PIKA.

Dajmo, prej kot se posvetimo epidemiji, cenam ali gnečam, razčistiti tole. Islandija je nekaj najboljšega, kar premore naš planet. Več o razlogih za to trditev pa v nadaljevanju, takoj ko v predal pospravimo bolj racionalne razloge.

Dekle z nahrbtnikom zre v dolino z jezerom
Riolitska pobočja Landmannalaugarja

2. ISLANDIJA JE VARNA

Pa dajmo še tole na stran. Na Islandiji boste na varnem. Epidemijo imajo pod kontrolo, poseljenost je, še posebej pa izven glavnega mesta, zelo redka, turistov pa malo. Imeli boste mir pred vsem, tudi pred virusi. Država je obenem (zadnji podatek 6.8.) na zelenem seznamu držav, tako da je kakšna karantena ob povratku vsaj do konca počitnic tudi teoretično izključena. Na letališču v Reykjaviku vam vzamejo bris, 57€ v predplačilu, v nekaj urah vam na sms sporočijo izid testa. Statistika pravi, da je pozitiven le eden na tri tisoč potnikov. Med čakanjem si ogledaš Reykjavik in držiš socialno distanco. Od tu naprej o epidemiji ne duha ne sluha, niti mask, niti nič.

Dekle na skali pred belo cerkvijo
Halgrimmskirkja v Reykjaviku

3. LETOS JE ISLANDIJA OBČUTNO CENEJŠA

Islandska krona je devalvirala za 15%, kar se pozna pri vseh cenah. Zaradi pomanjkanja turistov so cene tistih redkih plačljivih atrakcij, kot npr. Blue Lagoon, prilagodili domačim turistom, kar v praksi pomeni 50% off. Ali pa uvedli kode 2 za ceno 1, kot npr. pri ogledih kitov z ladjo. Naravne znamenitosti so na Islandiji itak zastonj. Ob nekaterih najbolj obleganih atrakcijah v zlatem krogu plačaš parking in to je to. V naravnih toplih vrelcih, povečini urejenih in brez izjeme fotogeničnih, se kopaš zastonj. Ogled tjulnov ali njork? Zastonj.

Letalsko krilo s spletnim naslovom družbe wizzair
Ugodni direktni leti z Dunaja

Na Islandijo lahko poletiš z Dunaja za okrog 100€ z vključenim nahrbtnikom. Če si dva razdelita strošek 20kg prijavljenega kovčka, je to še 28€/osebo. Najem avta je okrog 50€/dan, gorivo 1,3€ za liter dizla, nastanitve za dva zlahka pod 100€. Hrano si v urejenih in založenih skupnih kuhinjah skuhaš sam. Sestavine so v supermarketih Bonus le za odtenek dražje kot pri nas.


4. TURISTOV JE MALO, IZ ZDA PA NIKOGAR

Islandija je, z razlogom, v zadnjem desetletju postala ena najbolj priljubljenih destinacij na svetu. Število obiskovalcev se je samo v zadnjih treh letih podvojilo, na čez dva milijona letno. Letos boste, a le čez vikend, srečevali zanimive domačine, tujcev je malo, Američanov pa zaradi prepovedi sploh ni. Še kar je ljudi, so to samostojni popotniki, večjih skupin ali turističnih avtobusov skoraj ne vidiš. Izjemne zanimivosti imaš tako lahko skoraj samo zase. V fotografijah pa samo zaželjene osebe, brez fotošopiranja.

Skupin ljudi opazuje izbruh gejzirja
Gejzir in mi. Sami.

5. OBČUDOVALI BOSTE KITE, TJULNE IN NJORKE

Ste mislili, da bom začel z mogočnimi kiti grbavci ali celo orkami? Kje pa! Na Islandiji se boste najprej zaljubili v njorke. Male črnobele mormone z oranžnim kljunom in nogicami, ki se na pečini obnašajo kot klovni, nad morjem pa pogumno branijo ulovljeni plen pred parazitskimi govnačkami. Daleč najbolj slikovit kraj za ogled njork od blizu so klifi Latrabjarg na zahodnih fjordih, lepo izkušnjo z njimi lahko doživite tudi na vzhodu otoka, na rtu Hafnarholmi. Njorke tam gnezdijo nekje do sredine avgusta, ko speljejo mladiče proti severu.

Dekle opazuje njorko na robu pečine
Na Latrabjargu so njorke na dosegu rok

Zahodni polotok Snaefelsness ponuja dve možnosti vznemirljivih srečanj z živalmi v divjini. Na plaži Ytri Tunga lahko zelo od blizu opazujete tjulne, medtem ko lenarijo na obali. Kolonije tjulnov so tudi blizu kamnitega osamelca Hvitserkur, ob ledeniški laguni Jokulsarlon in drugje, a se tam ponavadi zadržujejo nekoliko predaleč za pristnejšo izkušnjo.

Tjulen na hrbtu z morsko travo v ozadju
Tjulen lenari na plaži Ytri Tunga

V fjordu Breidafjordur pa se poleti hranijo orke, kiti ubijalci. Sezona ponavadi traja do konca junija, a so jih na več zaporednih izletih z ladjo iz Olafsvika ugledali še pred par dnevi. Bolj zanesljivo boste kite sicer opazovali v Husaviku, najverjetneje grbavce, ki najbolj srečne počastijo s skokom iz vode.


Ljudje z ladje opazujejo kita v morju
Ogled kitov iz Husavika

6. KOPALI SE BOSTE V TOPLIH IZVIRIH. ZASTONJ.

Zakaj je kopanje v toplih izvirih najljubša prostočasna dejavnost domačinov, boste na Islandiji ugotovili že prvi dan. In nato vsak dan. Urejeni topli izviri so vsepovsod, ob cesti modra tabla z narisanim kopalcem, preoblečeš se v avtu in že uživaš v pari naravnega kopališča. Za najbolj izjemno izkušnjo pa se je potrebno malce bolj potruditi, opraviti 45-minutni sprehod v dolino Reykjadalur ali se zapeljati v notranjost do Landmannalaugarja oziroma Kerlingarfjolla, kjer se boste kopali v pravih toplih rekah. V tistem delu, kjer vam temperatura vode najbolj odgovarja. Božansko!

Skupina kopalcev v naravnem toplem vrelcu
Namakanje v Landmannalaugarju

7. SPOZNALI BOSTE MOČ VULKANOV ...

Narava je na Islandiji res mogočna. Na vsakem koraku dokazi še razmeroma sveže vulkanske dejavnosti. Geotermalne pokrajine, ki so najbolj izrazite v notranjosti in na severu, skrivajo vulkanske kaldere napolnjene s turkiznimi jezeri. V vulkanskih jamah brbota vroča voda, ki ponekod izbruhne v obliki gejzirjev. Spremljata te para in dim, ponekod tudi vonj po žveplu. Zaslepljujejo različni odtenki riolitskih kamnin. Skratka, pritiskali boste na sprožilec fotoaparata in se čudili zemlji, ki bo znova napela mišice že zelo kmalu. Vulkan Grimsvotn namreč zamuja z naslednjim izbruhom že vsaj leto ali dve ...

Dekle pred podzemnim jezerom s skalami v ozadju
Grjotagja - vulkanska jama z vročo vodo

8. ... IN MOČ VODE

Ki se najlepše odraža v slapovih. Ostane večna dilema, kateri slap na Islandiji je naj? Vsak ima svoje adute. Dettifoss ima največji pretok vode v Evropi. Gullfoss je dvostopenjski in odteka v lep kanjon. Za Seljalandsfossom se lahko sprehodiš. Na vrh mogočnega Skogafossa se lahko sprehodiš po stopnicah. Svartifoss ima v ozadju slikovite bazaltne stolpiče. Godafoss je, kot pove ime, božansko lep. Kirkjufellsfoss je najbolj fotogeničen, ker je trojni in ima mogočni Kirkjufell za ozadje. Dynjandi ima nešteto stopenj. Vsak naj si izbere svojega zmagovalca.

Fant sloni na steni z mogočnim slapom Skogafoss v ozadju
Avtor bloga pozira pred Skogafossom

Čeprav smo že proti koncu julija, sem še vedno prepričan, da lahko vsak te čudne korona počitnice z obiskom Islandije obrne na glavo. Odmisli epidemijo, vaučerje ali gnečo in doživi nekaj izjemnega, kar se ne bo ponovilo. Če imaš pomisleke zaradi časovne stiske, lahko pomagam s konkretnimi nasveti ali z že pripravljenimi, razburljivimi programi. Dropni mail na uros@zdruzinovdivjino.com in začni sanjati o severnih obzorjih. Zdaj.
2,849 views