top of page
potovanje-sumba-wairinding.jpg

BRANJA

Poto

  • Writer's pictureUroš

Islandija še bolj top destinacija (namig: 🌋)

Islandske oblasti so objavile, da lahko od 1. julija potniki, ki so cepljeni ali so preboleli Covid-19, potujejo na Islandijo brez vsakršnih omejitev. Torej, če spadate med omenjene, nikar ne oklevajte, Islandija je brez primere najbolj vznemirljiva destinacija v Evropi. V spodnjem zapisu se posvečam vrhuncem potovanja po deželi ognja in ledu in začenjam z letošnjo najbolj svežo in vznemirljivo novostjo - delujočim vulkanom.


1. DELUJOČI OGNJENIK

Fafradallsfjall je po osemsto letih mirovanja izbruhnil marca letos in je zaradi svoje dostopnosti trenutno ena največjih turističnih atrakcij na svetu. Če vam ob ogledu najbolj svežih fotografij in posnetkov zgleda, da se je ognjenik malce umiril, ne obupujte. Baje je pod njim ogromno jezero magme in pulzirajoči izbruh pomeni, da se še kar nekaj časa utegnejo pojavljati nove razpoke. Do vulkana, ki si ga je do danes v živo ogledala že skoraj polovica vseh prebivalcev Islandije, je le slaba ura vožnje (in dobra ura hoje) iz prestolnice Reykjavik.

izbruh lave iz ognjenika
Delujoči Fagradalfjall je vrhunska atrakcija

2. NEŠTETO PRILOŽNOSTI ZA IZJEMNE FOTOGRAFIJE

Če imate Instagram profil, potem Islandije preprosto ne morete izpustiti. Sam v bolj fotogenični deželi, predvsem z vidika pokrajinske fotografije, še nisem bil, pa sem jih obiskal skoraj šestdeset. Kanjoni prepredeni s slapovi in poleg njih vulkanski kraterji, osamljena cerkvica na neskončni črni plaži, stene iz bazaltnih stolpičev z lila polji voljčjega boba v ozadju, slikovite ceste sredi marsovske pokrajine, večstometrske vertikalne pečine in na njih klovnovske orke z živooranžnim kljunom ... seznam preprosto nima konca.

pečine ob morju s kamnitima stolpoma v izteku
Pečine Londrangar na polotoku Snaefelsness

3. BREZPLAČNA NARAVNA KOPALIŠČA

Zakaj je kopanje v toplih izvirih najljubša prostočasna dejavnost domačinov, boste na Islandiji ugotovili že prvi dan. In nato vsak dan. Urejeni topli izviri so vsepovsod, ob cesti modra tabla z narisanim kopalcem, preoblečeš se v avtu in že uživaš v pari naravnega kopališča. Za najbolj izjemno izkušnjo pa se je potrebno malce bolj potruditi, opraviti 45-minutni sprehod v dolino Reykjadalur ali se zapeljati v notranjost do Landmannalaugarja oziroma Kerlingarfjolla, kjer se boste kopali v pravih toplih rekah. V tistem delu, kjer vam temperatura vode najbolj odgovarja. Božansko!

Kopanje v topli reki Reykjadalur

4. BLIŽNJA SREČANJA S KITI, TJULJNI IN NJORKAMI

Ste mislili, da bom začel z mogočnimi kiti grbavci ali celo orkami? Kje pa! Na Islandiji se boste najprej zaljubili v njorke. Male črnobele mormone z oranžnim kljunom in nogicami, ki se na pečini obnašajo kot klovni, nad morjem pa pogumno branijo ulovljeni plen pred parazitskimi govnačkami. Daleč najbolj slikovit kraj za ogled njork od blizu so klifi Latrabjarg na zahodnih fjordih, lepo izkušnjo z njimi lahko doživite tudi na vzhodu otoka, na rtu Hafnarholmi. Njorke tam gnezdijo nekje do sredine avgusta, ko speljejo mladiče proti severu.

črnobela ptiva z oranžnim kljunom obdana s travo
Njorke - simpatični, fotogenični klovni

Dve vznemirljivi možnosti bližnjih srečanj z živalmi v divjini ponuja lahko dostopni polotok Snaefelsness. Na plaži Ytri Tunga lahko zelo od blizu opazujete tjulne, medtem ko lenarijo na obali. Kolonije tjulnov so tudi blizu kamnitega osamelca Hvitserkur, ob ledeniški laguni Jokulsarlon in drugje, a se tam ponavadi zadržujejo nekoliko predaleč za pristnejšo izkušnjo.

V fjordu Breidafjordur pa se poleti hranijo orke, kiti ubijalci. A upoštevajte, da sezona ponavadi traja le do konca junija, kvečjemu sredine julija. Bolj zanesljivo boste kite sicer opazovali v Husaviku, najverjetneje grbavce, ki najbolj srečne počastijo s skokom iz vode.

tjulen na plaži z morsko travo v ospredju in goro v ozadju
Tjulnom na plaži Ytri Tunga se lahko res približaš

5. MOČ NARAVE VSEPOVSOD

Moč islandske narave se poleg delujočih vulkanov in strmih pečin, ki jih je izoblikovalo burno morje, še najlepše odraža v slapovih. Ostane večna dilema, kateri slap na Islandiji je naj? Vsak ima svoje adute. Dettifoss ima največji pretok vode v Evropi. Gullfoss je dvostopenjski in odteka v lep kanjon. Za Seljalandsfossom se lahko sprehodiš. Na vrh mogočnega Skogafossa se lahko sprehodiš po stopnicah. Svartifoss ima v ozadju slikovite bazaltne stolpiče. Godafoss je, kot pove ime, božansko lep. Kirkjufellsfoss je najbolj fotogeničen, ker je trojni in ima mogočni Kirkjufell za ozadje. Dynjandi ima nešteto stopenj. Vsak naj si izbere svojega zmagovalca.

Pogled iz zraka na slap Seljalandsfoss
Na islandske slapove ne boste gledali zviška

Čeprav smo že sredi junija, se letalske vozovnice za direktni let na Islandijo z Dunaja ali Milana še vedno dobi za približno 150€. Če imaš pomisleke zaradi časovne stiske, lahko pomagamo s konkretnimi nasveti ali z že pripravljenimi, razburljivimi programi. Dropni mail na uros@zdruzinovdivjino.com in začni sanjati o severnih obzorjih. Zdaj 👇

Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine, ali pa nas posledi na Facebook in Instagram profilih @zdruzinovdivjino.


463 views
bottom of page