top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Pet razlogov za potovanje v Albanijo

Ko se voziš po vijugasti gorski cesti skozi nacionalni park llogara, si predstavljaš, da boš prej ali slej ugledal morje. A niti skrben pregled fotografij na Instagramu te ne more pripraviti na osupljiv razgled, ki si ga deležen na vrhu prelaza. Albanska riviera v vsej svoji lepoti, bleščeče modri zalivi, plaže z belim prodom in kanjoni, ki se končajo v azurnem morju.

Moški sedi na zidu visoko nad morjem
Med kanjoni in Jonskim morjem

Albanija je poceni, nesramno poceni. Ampak naj to ne bo poglavitni razlog, zakaj se morate prav letos odpraviti v deželo, ki je bila še pred nekaj desetletji zibelka najbolj brutalne veje komunizma. Preverite raje spodnjih pet razlogov.


1. ALBANSKA RIVIERA JE ENA LEPŠIH V EVROPI

Eden najlepših delov obale v Sredozemlju skriva tako majhne prodnate zalive kot dolge peščene plaže. A albanske plaže že dolgo niso več skrivnost, zato je korona poletje kot nalašč, da se jih vendarle naužijete v relativni samoti. Pri izbiri svojega koščka raja ne nasedite turističnim pastem, kot je na primer skrajno južni Ksamil, s plažami iz nasutega peska. Raje si poiščite kak manjši zaliv med Himaro in Dhermijem, ali si celo omislite divje kampiranje na plaži Gjipe, ki je podaljšek istoimenske soteske in brez dvoma ena najbolj dih jemajočih, ki smo jih doživeli v Evropi.

Fant in dekle objeta z plažo Gjipe v ozadju
Nad plažo Gjipe na albanski rivieri

2. KULTURNA DEDIŠČINA V IZOBILJU

Ko se naveličate morja, vas le ura ali dve vožnje ločita od izjemnih primerkov kulturne dediščine. Najbliže rivieri in tik ob grški meji se nahaja arheološko najdišče Butrint, čigar starogrški, rimljanski in otomanski ostanki so vpisani na Unescov seznam. Naslednja dragulja pod Unescovo zaščito sta stari mestni jedri Gjirokastre, poznana je tudi kot rojstni kraj komunističnega diktatorja Enverja Xoxhe, in Berata, mesta tisočerih oken. Predvsem za raziskovanje slednjega si vzemite vsaj dva dni, saj na ogled poleg starega mesta ponuja še zelo fotogenično grajsko citadelo s trdnjavskim obzidjem, bizantinske cerkvice iz 14. in otomanske mošeje iz 15. stoletja, prek mostu čez reko Osum pa krščanski del mesta z restavracijami, ki imajo brez izjeme pogled na omenjeno zgodovinsko arhitekturo.

Berat - najlepše mesto v Albaniji?

3. PROKLETIJE - POHODNIŠKI RAJ

Če želite zares pobegniti oziroma bolj moderno povedano se distancirati od vseh norij 21. stoletja, vključno s trenutno pandemijo, potem se odpravite na sever Albanije, nad katerim kraljujejo Prokletije. Ime gorovja ne more bolj nazorno nakazovati na dramatičnost njegovih vrhov, ki jih povezujejo zelene doline posejane s vasicami in pastirji iz nekih drugih časov. Najbolj popularen je pohod med vasicama Teth in Valbone. V prvo vas pripeljejo z džipi, iz druge pa čez dva dni najprej z ladjico prek slikovitega Komanskega jezera in nato še z vozilom na izhodišče ob Skadarsko jezero.

Sever Albanije je pisan na kožo pohodnikom

4. OSTANKI HLADNE VOJNE

Albansko polpreteklo zgodovino povezujemo predvsem s kruto in več desetletji trajajočo komunistično diktaturo Enverja Xoxhe, ki je Albanijo praktično izoliral od zunanjega sveta. Njegova paranoja se še danes kaže v zanimivih ostankih tega mračnega obdobja, predvsem po sivih betonskih bunkerjih, ki so posejani praktično po celi deželi. Enega najbolj impresivnih primerkov, petnadstropno protijedrsko zaklonišče za elito v Tirani, so nevladne organizacije spremenile v kombinacijo zgodovinskega muzeja in sodobne galerije pod imenom Bunk'Art.

Ostanki hladne vojne bodo zanimivi otrokom

5. ALBANIJA JE RES, RES POCENI

V času splošne draginje bi bilo do Albanije krivično, če ne bi podrobneje razdelali, kako ugodna destinacija je. Ali sem omenil poceni polete z bližnjih letališč , iz Trsta, Benetk in Trevisa. V juniju, ki je z malo turisti in že primerno ogretim morjem idealen termin za obisk Albanije, vas lahko Wizzair tja odpelje že za manj kot 30 EUR v eno smer. Podoben znesek boste odšteli na noč za sobo za dva z zajtrkom, medtem ko lahko avto najamete za pol tega zneska na dan. Hrana je cenejša kot praktično kjerkoli po Evropi, pri čemer si boste na obali brez odvečnih pomislekov lahko privoščili tudi rake, školjke in druge morske poslastice, gostoljubni domačini pa vam bodo albansko rakijo vedno ponudili zastonj.

* Enostaven PDF vodič za samostojno potovanje je bil brezplačno na voljo v letih 2021-22 Posodobljen 12-dnevni načrt z dodatnimi konkretnimi nasveti je zdaj na voljo za promocijskih 59€. Za več info 👉 https://www.zdruzinovdivjino.com/potovanje-program-albanija


Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.

bottom of page