top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Kam po severni sij - na Norveško ali Islandijo?

Severni sij je med naravnimi pojavi zelo visoko na seznamu želja večine popotnikov. A, da bi lahko opazovali ples aurore borealis, mora biti izpolnjenih nekaj enostavnih pogojev. Prvi je, da odpotujete nekam na sever. Norveška in Islandija sta logični izbiri, ampak, katera je boljša?

rdeče norveške ribiške hišice s severnim sijem obsijano nebo
Ribiške hišice in severni sij na Norveškem

Potovanje znotraj aurorinega ovalnega pasu lahko v Evropi, poleg Norveške In Islandije, pomeni še druge skandinavske dežele, a ker ni smotrno vseh adutov staviti zgolj na severni sij, sta Norveška in Islandija daleč najboljši izbiri za razburljivo in uravnoteženo potovanje. Med jesenskimi počitnicami smo obiskali tako eno kot drugo, da lahko v nadaljevanju pretehtamo njune prednosti in slabosti ter razkrijemo, katera je naša izbira.

Reka z rožnato večerno zarjo v ozadju
Jeseni je na severu ves dan očarljiva svetloba

Kar se možnosti opazovanja severnega sija tiče, velja pravilo, bolj severno, tem bolje. Pri tem ima sever Norveške nezanemarljivo prednost, saj leži znotraj polarnega kroga, vse tja do 70. vzporednika. Za primerjavo, kljub temu, da je islandski Reykjavik najbolj severno ležeče glavno mesto na svetu, pa leži zgolj na 64-ih stopinjah severno. Eden pomembnejših pogojev za uspešno opazovanje severnega sija, je dovolj močno delovanje Sončevega vetra, ki se meri s Kp indeksom od 0-9, pri čemer je na severu Norveške lahko dovolj že indeks 1 ali 2, na Islandiji pa potrebujete vsaj indeks 3 ali 4. Seveda, če je vsaj deloma jasno nebo, saj aurora pleše nad oblaki, skoraj sto kilometrov visoko. Takrat sije v bolj običajni, zeleni različici, ko jo vidimo na višini dvesto km ali več, pa dobi tudi rdečkaste odtenke.

Severni sij pleše nad goro v zelenih in rdečih odtenkih
Če imate res srečo, vam bo aurora zaplesala v več barvnih odtenkih

Tako Islandija kot Norveška sta tudi izjemni destinaciji za opazovanje kitov, a s pomembno razliko. Medtem ko je na Islandiji sezona za opazovanje kitov, pa tudi simpatičnih njork, poletje, pa se na Norveškem glavna sezona začne prav jeseni, ko se v njene severne zalive zatečejo slaniki in za seboj pritegnejo jate kitov ubijalcev. Opazovanje ork s hitrega čolna, s kuliso norveških fjordov, je vsekakor eno bolj razburljivih doživetij v naravi. Poleg ork boste na Norveškem lahko občudovali tudi severne jelene, medtem ko jeseni na Islandiji lahko upate zgolj na občasnega tjulna.

jata ork v severnem morju
Veličastne orke na severu Norveške

Severni jelen v goščavi severne Norveške
Severni jelen na Norveškem - manjka samo še božiček

Največji adut Islandije, pri katerem dežela ognja in ledu nima para nikjer na svetu, so njeni vulkanski in ledeniški pojavi. Od naravnih toplih izvirov, v katerih se lahko kopate, prek brbotajočih žveplenih vrelcev in bruhajočih gejzirjev do slikovitih kraterjev z jezeri. Od ledeniške lagune prek ledenih jam do diamantnih kosov ledu na črnih prodnatih plažah.

Dekle z volneno kapo sedi v toplem izviru na islandiji
Topla reka na Islandiji je vrhunska izkušnja v vseh letnih časih

Kljub temu, da auroro lahko doživiš samo ponoči, pa se na sever splača jeseni, ko je dan še dovolj dolg in se lahko naužiješ osupljivih razgledov. Na Islandiji izstopajo mogočni slapovi in kanjoni, na Norveškem pa rdeče ribiške hišice ob panoramskih cestah s skandinavsko domišljenimi razglednimi točkami. In ikonična gora Segla na otoku Senja, ki veličastno varuje fjord pod seboj.

človek opazuje goro na robu pečine nad fjordom
Segla je ena najbolj fotogeničnih gora na Norveškem

človek z razglednje točke opazuje s soncem obsijan kanjon pod seboj
Kanjon Fjadragljufur na Islandiji

Čeprav odločitev, katero destinacijo bolj priporočamo za jesensko potovanje v kraljestvo aurore, nikakor ni lahka, bomo držali obljubo z začetka tega zapisa. Če vas med severna obzorja v prvi vrsti vleče severni sij, potem je dvomov manj, saj je Norveška zaradi precej bolj severne lege bolj zanesljiva destinacija za opazovanje aurore. Orke in čudovita pokrajina samo zaokrožijo tamkajšnjo izjemno izkušnj. Obenem se lahko tja odpravite na našem jesenskem vodenem potovanju. Če pa vas bolj mika severni sij iz objema naravnih toplic, potem srečo, lahko tudi s pomočjo našega programa, preizkusite na Islandiji. S klikom na enega od spodnjih banerjev ste že na dobri poti do nepozabnega izleta v kraljestvo aurore 👇


Za podobne nasvete glede potovanj se tukaj lahko prijaviš na e-novice iz divjine.

bottom of page