top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Kam potovati kdaj - 12 predlogov, za vsak mesec eden

Ste vedeli, da je mehiški Yucatan poleti poln alg, Macchu Picchu pa med decembrom in aprilom ovit v meglo? Ali, da se Aziji izogibamo med kitajskim novim letom, Latinski Ameriki pa med ameriškim spring breakom? Vreme, gneča, migracije živali in praznovanja so spremenljivke, ki jih morate upoštevati pri vsakem resnem načrtovanju potovanja. Zato vam za vsak mesec v letu predlagamo kam potovati in to v sezoni, ki je najbolj optimalna.


1. JANUAR: MEHIKA

turisti na čolnu iz bližine opazujejo sivega kita v morju

Med januarjem in marcem se v zalivih Baja Californie zadržujejo najbolj prijazni kiti na svetu, ki jih lahko celo božate. Pa tudi druge velike morske živali, kot so kitovci in morski levi, plaže na Jukatanu pa imajo manj sargaso alg in do spring breaka tudi relativno manj ameriških turistov. Mi se na veliko mehiško turo podamo spet februarja l. 2026.
2. FEBRUAR: EKVADOR

rdeče rumena rakovica na črnih vulkanskih kamninah Galapagosov

Med januarjem in majem je morje na Galapaških otokih toplo in bogato s pingvini, morskimi konjički in celo morskimi psmi kladvenicami. Mi se na Galapagose vračamo februarja 2025 ter spotoma obiščemo še dvo in štirinožne prebivalce ekvadorske Amazonije ter kondorje v Andih.
3. MAREC: KOSTARIKA

dve svetlordeči ari na zelenem palminem listu

V Kostariki traja glavna sezona od srede decembra vse tja do aprila. Dežja je malo in gozdne poti lepo prehodne. Suho vreme je predvsem idealno za opazovanje živali in sprehode pod slapove in vulkane v eni biotsko najbolj raznovrstnih dežel na svetu.
4. APRIL: INDIJA IN NEPAL

dva bengalska tigra med igro v zeleni mlaki

Aprila je top sezona za nepalski nacionalni park Bardia, kjer je takrat največja možnost za opazovanje tigrov, ki se v vročini zadržujejo ob vodi. Ker pa se park nahaja tik ob indijski meji, se lahko tiger safari združi še z duhovnostjo nabitim Varanasijem in nepogrešljivim Taj Mahalom. Mi se na sever Indije in jug Nepala spet podamo aprila l. 2026.
5. MAJ: BORNEO

portret samca organtuana z zelenimi krošnjami v ozadju

Pozno spomladi je v džungli Bornea že razmeroma suho, obrodili so divji sadeži, ki jih obožujejo orangutani, morje pa je dovolj mirno za transferje na sanjske otočke in snorklarske izlete. Mi se tja po dolgih petih letih odpravljamo spet maja 2025.
6. JUNIJ: INDONEZIJA

dekle v oranžni obleki med drevesi sredi morja

Konec šole pomeni suho sezono v večini Indonezije in čas za raziskovanje neodkrite Sumbe s turkiznimi lagunami, savanskimi hribčki in slikovitimi vasicami. In le kratek let vas loči od dinozavrskih varanov in elegantnih mant nacionalnega parka Komodo. Odpotujemo spet poleti 2025.
7. JULIJ: BRAZILIJA

jaguar medtem ko zeha v goščavju brazilskega Pantanala

Poleti je v Braziliji vreme suho, a temperature zraka in morja prijetne. Predvsem pa je mokrišče Pantanal v najboljši sezoni za opazovanje jaguarjev. Obiščemo jo julija 2024.
8. AVGUST: MADAGASKAR

kit grbavec med skokom iz morja z obalo in palmami v ozadju

Avgusta se ob obalah malagaškega otoka Ile S. Marie parijo jate kitov, suhe ceste pa nam omogočijo dostop do osupljivih pokrajin na zahodu, vključno z avenijo baobabov in turkizno jugozahodno obalo. Obiščemo ga avgusta 2024 in 2025.
9. SEPTEMBER: TANZANIJA

skupina ljudi z dvignjenimi rokami pod palmo med sončnim vzhodom na Zanzibarju

Septembra in oktobra začne milijon gnujev (in z njimi lova željnih zveri) drugi del svoje velike migracije iz kenijske Masai Mare v tanzanijski Serengeti. Skupaj z Zanzibarjem ga obiščemo konec junija 2025.
10. OKTOBER: PERU

deček sedi na kamnitih stopnicah in si ogleduje razvaline perujskega Macchu Pichuja

Gruče turistov so septembra že zapustile Peru, a na Macchu Picchuju lahko še vedno računamo na sončne vzhode, v amazonskem pragozdu pa na suho vreme in veliko živali ob rekah. Vključno s kraljem džungle jaguarjem in kraljico anakondo. V Peru se podamo oktobra 2024.
11. NOVEMBER: NORVEŠKA

skupina s pomola opazuje severni sij

Jesenske počitnice so idealen čas za opazovanje severnega sija in nikjer bolje kot na severu Norveške, kjer je istočasno tudi sezona ork. Dobra alternativa je tudi Islandija (ki jo, seveda, lahko obiščete tudi poleti). Norveška je v koledarju konec oktobra 2024.
12. DECEMBER: RAJA AMPAT

moški v turkizni vodi pred bungalovi iz slame

Tako kot novo leto 2023 bomo tudi 2025 pričakali na tropskem indonezijskem otočju Raja Ampat. Ki je brez primere, tako nad vodo kot še posebej pod njo.
Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine ali spremljaš naše pustolovščine na Facebooku tukaj in na Instagramu tukaj.


Comments


bottom of page