top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Pet destinacij za ogled živali v divjini. Po zmerni ceni in s tropsko plažo v bližini.


Beseda safari v vzhodnoafriškem jeziku swahili pomeni potovati. V zahodnih jezikih pa predvsem opazovati prostoživeče živali v njihovem naravnem okolju. Ko v naši družini izbiramo destinacijo za naslednje potovanje, je možnost ogleda živali v divjini eden od predpogojev. Tako kot cenovna dostopnost in tropske plaže na primer. V tem zapisu vam bomo predstavili nekaj destinacij, kjer boste na safariju videli razburljive zverce, se po tem lahko okopali v toplem morju in vam za to ne bo treba vzeti kredita.


1. ŠRILANKA


Nekateri Šrilanko povezujejo bolj s starodavnimi mesti in templji, drugi z Indijskim oceanom in okusno hrano. A ima ta polotoška država kar 16 nacionalnih parkov, od katerih je najbolj znan Yala na jugovzhodu države. Tam boste z malo sreče videli leoparda 🐆, ki ob odsotnosti tigrov in levov nima naravnih sovražnikov, pa krokodile 🐊, divje pave, opice langurje, divje vodne bivole, kljunorožce in orle 🦅. Ter seveda azijske slone 🐘, ki povečini nimajo oklov in so tako varni pred krivolovci.

V zimskem času nedaleč od glavnih morskih letovišč mimo južne obale Šrilanke migrirajo sinji kiti 🐳, izhodišče za ogled je mesto Mirissa, kjer si lahko ogledate spuščanje morskih želvic v ocean.


Family on a 4WD vehicle
Družina Stanić pred safarijem v Yali

Mi smo se v Šrilanki mudili pred šestimi leti in smo se, kljub temu da nismo uspeli videti ne leoparda ne sinjega kita, imeli zelo fajn. Ker gre za nekoliko manj zahtevno destinacijo, je Šrilanka po našem mnenju še najbolj primerna za družine z mlajšimi otroki, ki naj se skušajo izogniti visoki, zimski sezoni, saj ima predvsem nacionalni park Yala vse več težav s prekomernim številom obiskovalcev.


Šrilanka - 🇱🇰

ŽIVALI: 🦁🦁🦁 (3/5)

CENOVNA DOSTOPNOST: 🦁🦁🦁🦁🦁 (5/5)

TROPSKE PLAŽE: 🦁🦁🦁 (3/5)


2. BORNEO


Več kot 90% svetovne populacije orangutanov živi na Borneu, preostalih nekaj tisoč pa na Sumatri. Žalostno dejstvo je, da se njihov življenski prostor nezadržno krči zaradi palmovih nasadov. Iz istega razloga pa jih bomo na Borneu zelo verjetno ugledali v divjini, saj je na primer ob malezijski reki Kinabatangan samo še ozek pas pristne džungle. Najboljše možnosti imamo na rečnih safarijih februarja in marca, v času zorjenja divjega duriana, ki je orangutanom najbolj priljubljena hrana.
Če se nam orangutan v divjini vseeno lahko izmuzne, pa bodimo precej prepričani, da bomo na Borneu videli slikovite opice rilčarje, ki so endemične in torej živijo samo na Borneu. Podobno kot Bornejski pigmejski sloni, ki jih pogosto vidimo, ko zaidejo na rob džungle ali na obale rek. Veliko bolj pa se je treba potruditi, da bi v fotoobjektiv ujeli eno od petih divjih mačk, ki naseljujejo otok. Po največjega med njimi, dimastega leoparda, je potrebno globoko v gozd Deramakot, kjer se na nočnih safarijih z džipi opreza tudi za počasnimi lorisi in njim podobnimi malimi tarsierji, pa glasnimi giboni 🐒, kuštravimi binturongi, raznovrstnimi cibetovkami in ogroženimi pangolini.


A draž Bornea ni zgolj deževni pragozd temveč tudi obale morij, predvsem Celebeškega na vzhodu, ki skrivajo vrsto zanimivih otočkov in koralnih atolov 🏝️ z zanimivimi morskimi prebivalci. Za tiste, ki se ne potapljajo in raje le snorklajo, je najbolj zanimiv Deravanski arhipelag na indonezijskem delu otoka. Ob otokih Deravan, Maratua, Sangalaki in Kakaban lahko plavamo z ogromnimi želvami, elegantnimi mantami, nepekočimi meduzami in seveda z raznobarvnimi ribicami, ki naseljujejo živopisne korale.


A man in yellow t-shirt in the water with two kids behind
Stanićevi fantje na atolu Maratua

Na Borneu smo bili l. 2014 in nas je kar prevzel, tako da se tja v okviru projekta Z družino v divjino, torej skupaj z zainteresiranimi sopotniki, vračamo med naslednjimi zimskimi počitnicami. Več o možnosti prijave na prihodnjo ekspedicijo na naslednji povezavi - Borneo 2020.


Borneo - 🇲🇾 / 🇮🇩

ŽIVALI: 🦁🦁🦁🦁 (4/5)

CENOVNA DOSTOPNOST: 🦁🦁🦁🦁 (4/5)

TROPSKE PLAŽE: 🦁🦁🦁🦁🦁 (5/5)


3. TANZANIJA


Ko govorimo o safarijih, prej ali slej pomislimo na vožnjo z džipi po neskončnih savanah (Serengeti), na vulkanski krater z največjo koncentracijo živali na svetu (Ngorongoro) ali na Disneyjevega Levjega kralja (zopet Serengeti). Vse to nas pravzaprav vodi v Tanzanijo, deželo, kjer so davno pred ostalimi prepoznali pomen ohranjanja narave in njenih štirinožnih prebivalcev za nacionalno ekonomijo.


Cheetah in yellow grass
Gepard v savani Serengetija

Ampak, ko govorimo o safarijih, ponavadi pomislimo tudi na njihovo cenovno (ne)dostopnost. Afriški safari res ni poceni, ampak tudi ne nujno nedostopen. Vsekakor se ni moč izogniti taksi za vstop v nacionalni park (Serengeti npr. 70,8$ za odrasle oz. 23,6$ za otroke na dan), lahko pa se odpovemo luksuznim ložam in razkošnim kampom. Manjša težava je odsotnost nastanitev srednjega razreda, saj so alternativa luksuzu ponavadi le razmeroma skromni javni kampi.

Vsekakor pa boste, ko prvič zagledate leva 🦁 na eni od granitnih skal, gepardov šprint za gazelo ali leoparda 🐆, ki je svoj plen skril na drevo, kmalu pozabili na pomanjkanje udobja v kampu ali na trše stole v džipu.


Lev na veliki skali s sončnim zahodom v ozadju
Lev na granitni skali (kopje) v Serengetiju

Še posebej, ker je nato potreben le kratek let iz Arushe, Moshija ali Mwanze in že se lahko namakamo ali kajtamo na tropskem biseru sredi Indijskega oceana - Zanzibarju 🌴 🏖️ 🐬.


Tanzanija - 🇹🇿

ŽIVALI: 🦁🦁🦁🦁🦁 (5/5)

CENOVNA DOSTOPNOST: 🦁🦁🦁 (3/5)

TROPSKE PLAŽE: 🦁🦁🦁🦁🦁 (5/5)


4. KOSTARIKA


Džungla, ki sega čisto do toplega morja, biotska raznovrstnost nacionalnih parkov, naravovarstvena ozaveščenost prebivalcev, vulkani 🌋, slapovi, viseči mostovi in živali, živali, živali 🐸 🦋 🦜 - to je Kostarika. Naš projekt organizacije družinskih potovanj, pod imenom Z družino v divjino, se je začel ravno v Kostariki, kjer smo v štirinajstih dneh plavali v dveh oceanih 🌊, obiskali sedem nacionalnih parkov in na listi želja odkljukali dvaintrideset prostoživečih živali. Tudi velike tapirje, počasne lenivce in raznobarvne are.


Deklica se naslanja na rob čolna med plovbo po kanalu Tortuguera
Tudi v Kostariki lahko opazuješ živali med plovbo po kanalih

Čeprav se tudi Kostarike drži sloves nekoliko dražje destinacije, pa je moč družinsko potovanje cenovno učinkovito organizirati brez relativno dragih notranjih letov in s samostojnim ogledom naravnih parkov. Morja se je bolje naužiti na karibski strani, ki ima manj obiskovalcev in nižje cene, a nam omogoča hiter skok čez mejo v Panamo na ogled morskih krav in obenem ponuja sproščeno, karibsko vzdušje.


Kostarika - 🇨🇷

ŽIVALI: 🦁🦁🦁🦁🦁 (5/5)

CENOVNA DOSTOPNOST: 🦁🦁🦁🦁 (4/5)

TROPSKE PLAŽE: 🦁🦁🦁🦁 (4/5)


5. NEPAL (in Indija)


Če ste mislili, da se v Nepal hodi samo v gore, ste bili v zmoti. Na jugu države so naravni parki in v NP Bardya je velika verjetnost, da boste v istem dnevu fotografirali dve veličastni živali, ki bi vsaka zase opravičila obisk parka, bengalskega tigra 🐅 in enorogega indijskega nosoroga 🦏.

Poleg njih pa gozdove in savano nacionalnega parka naseljujejo še azijski sloni, krokodilom podobni gaviali in vrsta zanimivih ptic.


Bengalski tiger v nepalskem nacionalnem parku Bardya

Ker je do Bardye lažje dostopati iz Indije kot iz osrednjega Nepala, je safari v Nepalu smiselno združiti na primer z obiskom čudovitega indijskega templja Taj Mahal, ki se nahaja na poti med New Delhijem in nepalsko mejo. Za okusiti tropske plaže 🌴 pa je dovolj poceni enourni let do Goe ali nekoliko manj poceni izlet čez Bengalski zaliv na bajne Andamanske otoke.


Nepal (z Indijo) je edina od v tem blogu opisanih destinacij, kjer še nismo bili, a bomo potovanje tja razpisali za naslednje prvomajske počitnice (24.4.-4.5.2020), ko je sicer vroče, a hkrati največja možnost za videti tigre.


Nepal -🇳🇵

ŽIVALI: 🦁🦁🦁🦁 (4/5)

CENOVNA DOSTOPNOST: 🦁🦁🦁🦁 (4/5)

TROPSKE PLAŽE: 🦁🦁 (2/5)


Za konec ni odveč poudariti, da prav z obiskom nacionalnih parkov lokalnim skupnostim pošiljamo otipljivo sporočilo o pomenu (in njihovem ekonomskem interesu) zaščite živali v naravnem okolju. Kot majhen prispevek k ohranjanju biotske raznovrstnosti našega lepega planeta.


Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.


Comments


bottom of page