skogafoss-aurora-borealis.jpg
lenivec-cahuita-np-kostarika.jpg
Lev-Tanzanija-2019.jpg
  • Uroš

NE (MOREŠ) SE IZOGNITI ZELENI BARVI AZOROV 🌴 ... IN MODRI TUDI NE 🐳

Zeleni, džungli podobni gozdovi, zelene plantaže čaja, zelena jezera, zeleni travniki, tudi kaka zelena žabica, pa moder ocean, modri (oziroma sinji) kiti, modri slapovi in sveže oprano modro nebo. Zelena in modra najbolj označujeta Azore, a ker je vse skupaj rezultat ne tako davnega delovanja vulkanov, so vpadljive tudi črne plaže in stene ter črne lise azorskih kravic.


Plantaža čaja Gorreana

Azori se nahajajo sredi Atlantika, natanko na četrtini poti med Portugalsko in ZDA. Čeprav je, odkar je povezavo vzpostavil Ryanair, otočje postalo cenovno lažje dosegljivo, je za pot iz Benetk ali Bergama prek Lizbone ali Porta vseeno potrebno računati na skupno ceno letalskih kart okrog 250 € na osebo. In to brez dodatnih letov med otoki, ki pa niti niso nujni, saj glavni otok Sao Miguel ponuja večino atrakcij, ki jih premore otočje. Postanek na Portugalskem je smiselno izkoristiti za krajši obisk Lizbone ali Porta. Infrastruktura na Azorih je odlična, ceste nove, izbira namestitev pestra, najem avta 🚗 enostaven in sorazmerno poceni.


Na Azore smo se odpravili dve družini, z razponom otrok od dveh do enajstih let. Vseh pet noči smo bivali v isti, zasebni hiši v kraju Lagoa, saj so razdalje med zanimivostmi razmeroma kratke, največkrat pol ure in nikoli več kot uro in pol vožnje stran od izhodišča. Cene v trgovinah so podobne našim, kako pašto smo si sicer skuhali, a nas je v glavnem premamila vedno sveža morska hrana, ki je, za primerjavo, nekoliko cenejša kot na Hrvaškem. Odlična je tuna 🐟, posebnost pa morski prilepki 🐚 .


Odprava na zelene Azore

Ker se pri Z družino v divjino veliko vrti okrog prostoživečih živali, so nas na sredo Atlantika v prvi vrsti privabili kiti, nato pa nas je skoraj še bolj očarala pokrajina in vulkanski pojavi 🌋. Ampak začnimo s 🐳. April in maj sta vrhunec sezone za migracijske vrste kitov, med katerimi seveda izstopa največja žival na planetu - sinji kit, ki je spomladi ravno na poti iz toplih morij, kjer skotijo mladiče, proti severu, kjer se hranijo. A ker je za pot z juga na sever potrebno veliko energije, naredijo sinji kiti ter poleg njih tudi ne veliko manjši hrbtoplavuti in brazdasti kiti vmesni postanek v azorskih, s planktonom bogatih vodah. Čez celo leto je tu sicer možen ogled tudi kitov glavačev. Ker so baje v dneh pred našim izletom videvali bolj ali manj delfine, smo se še toliko bolj razveselili visoke fontane sredi morja, ki jo je lahko povzročil le največji od vseh (prvi wow moment 😮!). Dva sinja kita smo trikrat počakali, da prideta po zrak in se pokažeta v svoji mogočnosti ter ju nato pustili, da si v miru nabereta zalog hrane za dolgo pot na sever. Na povratku so se z valovi naše ladje zelo simpatično poigravali delfini 🐬 in nas tako kratkočasili na uro in pol dolgi poti nazaj v luko.


Sinji kit

Druga velika zanimivost otoka so jezera, ki so povečini slikovite vulkanske kaldere, brez izjeme porasle z gozdovi in z zelenim ali modrim jezerom na sredini. Oziroma z zelenim na eni strani mostu in modrim na drugi, kot v primeru Sete Cidades, najbolj popularni razgledni točki na otoku Sao Miguel (drugi wow moment 😮!). A razgledne točke so na višini in na višini se radi zadržujejo tudi oblaki ☁️. Zato se na Azorih veliko vrti okrog vremena. Četudi je na obali sončno, je le deset minut vožnje stran lahko tako oblačno, da namesto jezera vidiš zgolj meglo. Na srečo oblaki ves čas potujejo in dovolj potrpežljivi vedno najdejo trenutek za lep posnetek. A je potrebno biti pripravljen tudi na občasen dež 🌧️, kar pa ni nujno slabo.


Sete Cidades

Kopanje v naravnih toplicah, ki so obdane z 🌴 džungli podobnimi gozdovi, za kar so seveda zaslužne padavine, je res prav posebno. In ko se namakaš v termalni vodi, ki ima med 25 in 39 stopinj, ali pod toplim slapom (tretji wow moment 😮!) te dež prav nič ne moti. Na otočju je veliko vrelcev, tudi takih, kjer vrela voda brbota kot mali gejzirji in napaja urejene bazenčke, tako da kljub nekoliko hladnejšemu oceanu priložnosti za kopanje res ne manjka. Pa tudi v oceanu 🌊, če želiš, saj se ponekod morska voda preliva čez vrele vulkanske kamne in nato prijetno segreta vrne v zaliv, ki tako postane naravno kopališče (četrti wow moment 😮!).


Toplice v džungli

Od ostalih posebnosti Azorov bi omenil edini plantaži čaja v Evropi, nasade okusnega a dragega ananasa, kuhanje jedi pod vulkanskimi vrelci, slikovite slapove, na streho obrnjeno hišo, barvite botanične parke, urejene pohodniške poti, v hrib umeščene kapelice, vulkanski otoček le streljaj od obale, več razglednih točk kot jih utegneš obiskati in gotovo smo še kaj pustili za naslednjič. Prepričali smo se namreč, da so Azori tudi divjina, lepa in urejena, a dovolj divja. Zato gotovo kmalu organiziramo izlet v okviru Z družino v divjino in če vas zanima, se prijavite spodaj na e-novice ali sledite @zdruzinovdivjino prek Facebooka in Instagrama. Ker mi itak gremo!


Lagoa do Fogo

Casa invertida

Toplice vsepovsod

Slapovi in nastopačke

Pridemo spet

Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.


359 views
ZDVD-LOGO-levcek_bel.png
  • Facebook
  • Instagram Social Icon

Naroči se na e-novice iz divjine

© 2020 by Z družino v divjino

Ljubljana |  Sežana | Slovenija