top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Pet razlogov za potovanje v Ekvador - trije so na Galapagosih

Ko smo se lani vrnili s potovanja Z družino v Ekvador & Galapagos '23, sem se spraševal, kaj je sploh lahko še boljše. In sem odgovor dobil že letos, štiritedensko potovanje po Ekvadoru, s kar dvema tednoma na Galapaških otokih. In petimi doživetji, ki so še posebej izstopala.


Velik bel ptič z modrimi nogami na morski skali

Skupaj s Tijo in Jakobom se vračamo z izleta na galapaškem otoku Isabela, vsi trije še pod globokim vtisom snorklanja z ogromnimi želvami in potepanja po izvenzemeljsko slikovitih lavinih mostičkih. Ob pomolu zagledamo preostanek skupine, kako, namesto da bi se v hotelu pripravljali na popoldanski povratek s čolnom na sosednji otok, zazrti v turkizno morje brodijo po plitvini. Še sami se poženemo v morje, v katerem so uboge jate sardin na gostijo privabile vse, kar leze in plava tod okoli: modronoge strmoglavce, morske leve, pegaste skate in črnoplavute morske pse. A najbolj navdušeni smo nad pingvini, ki se v globlji vodi s hitrostjo prek 40 km/h preganjajo mimo naših nog, v sosednji laguni pa nerodno kobacajo na morske čeri. Spektakel narave, ki ga lahko tako enostavno doživiš samo na Galapagosih!



fant in dekle sedita na sklai sredi morja obkrožena z modronogimi strmoglavci

Tudi če si na Galapaških otokih ne moreš ali ne želiš privoščiti dragega križarjenja, lahko s pomočjo dnevnih izletov s čolnom obiščeš izjemne kotičke. Prvi od dveh, ki sta letos pustila najgloblji vtis, je kamniti morski osamelec Leon Dormido. Obkrožen je namreč z velikimi morskimi biči in želvami, jatami rib salp, ki jih napadajo morski levi in več vrstami morskih psov, od katerih je ena prav na vrhu želja vsakega resnega ljubitelja podvodnega življenja. Kladvenica! S svojo značilno glavo v obliki kladiva, ki meter narazen skriva tako oči kot nosnice, te pač ne more pustiti ravnodušnega.



Dodaten čar Leon Dormida je, da se le petnajst minut plovbe stran nahaja najlepša plaža na celem galapaškem arhipelagu - Cerro Brujo. Turkizna voda in bel pesek, na katerem pozirajo morski levi in fotogenične rakovice.



Druga nora izletna mikrodestinacija, dosegljiva le s čolnom, je serija vulkanskih otočkov, mostičkov, morskih jam in razpok pod imenom Los Tuneles. V morju, ki obliva na edinstven način oblikovano obalo, mrgoli velikanskih želv, nenevarnih beloplavutih morskih psov in pacifiških morskih konjičkov. Občuduješ lahko tudi pingvine in modronoge strmoglavce, onkraj bližnjega grebena pa se bohotijo gromozanske oceanske mante.



Kratek let in podobno kratka vožnja z avtobusom te lahko v pol dneva dvigneta 3.500m nad morsko gladino, v severnoandski paramo, travnato pokrajino nad gozdno mejo, kjer kraljujejo andski kondorji. Ta veličastna vrsta jastreba je nacionalna ptica Kolumbije, Bolivije, Čileja in seveda Ekvadorja, kjer jih dandanes vztraja še manj kot sto parov. Zato smo se počutili izjemno privilegirano, ko smo jih z roba nedostopnih sten opazovali, kako v elegantnem letu zajadrajo nad kanjone med vulkanoma Antisana in Sincholagua.


andski kondor jadra čez zeleno pokrajino

Ekvador predstavlja, v razmerju do svoje relativno majhne površine, največjo biotsko raznovrstnost kjerkoli. Tako lahko na enem samem potovanju poleg edinstvenega otočja ter gorske avenije vulkanov okusiš tudi pravo amazonsko džunglo, njena avtohtona plemena in štirinožne prebivalce. Najbolj dostopni so indijanci iz skupnosti Kichwa, do katerih se lahko enostavno pripelješ s čolnom po reki Napo, enemu od večjih pritokov Amazonke. Obisk ti prinese izdelavo amazonske čokolade, od nabiranja sadeža kakavovca, do okušanja njegovih sladkih semen, praženja in mletja dišečih zrn ter seveda okušanja slastne čokolade, prelite čez lokalno vzgojene papaje in banane. Kratek izlet s Kichwa čolnarjem po bližnji tropski laguni pa postreže s tremi vrstami opic, eksotičnimi hoacini in super luštkanim tapirjem, ki se je privadil sobivanja z radodarnimi domačini.



Ekvador z Galapagosi je sicer trdno zasidran med destinacije Z družino v divjino, a v naslednjem letu bomo izvedli potovanje samo v enem terminu: 15.2. - 1.3. 2025. Več o potovanju Z družino v Ekvador in na Galapagos 2025 si lahko prebereš tukaj, s prijavo ne e-novice tukaj pa si lahko enkrat mesečno na tekočem z avanturami iz divjine.

bottom of page