top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Pet razlogov, zakaj na potovanje v Ruando in eden, zakaj v Kongo

Če pogrešate nekdanjo pristnost Latinske Amerike, ali vas motijo množice turistov v jugovzhodni Aziji, se boste slej ko prej ozrli proti Afriki. K levom v savanah in h gorilam v džungli, k široko nasmejanim otrokom ob cesti in k barvnim plesom afriških plemen. A če vam ob misli na Afriko morda Ruanda ne pade prva na pamet, pa vam v naslednjem zapisu podamo vsaj pet razlogov, zakaj mora, v kombinaciji s sosednjim Kongom, obvezno na vaš seznam želja.

Bel moški z očali obkrožen z množico afriških otrok
V Ruandi vas bodo iskreno veseli, otroci še posebej

1. V RUANDI IN KONGU SO GORILE

Bližnje srečanje z gorilami je brez primere najbolj razburljivo doživetje v divjini našega planeta. Potrjeno od nekoga, ki je v naravi opazoval skoraj vse, kar je divjega, od jaguarjev do anakond. Prav nič se namreč ne more primerjati s trenutkom, ko se zagledaš iz oči v oči s srebrnohrbtim.

samec gorile sredi zelenega goščavja
Uroš in Bonanne - alfa samca svojih divjih družin :-)

Gorile si lahko v divjini ogledate zgolj v Ruandi, Ugandi in DR Kongu, v tem padajočem vrstnem redu, kar se cene dovolilnic tiče. Ni kaj, privilegij preživeti uro v družbi nam najbolj podobnih živih bitij res ni poceni, zato iskreno priporočamo cenejše sledenje gorilam v Kongu, kamor se iz sosednje Ruande lahko odpravite tudi zgolj na dnevni izlet. Še bolje pa, če si za Kongo vzamete vsaj še kak dodaten dan za vpogled v eno najbolj pristnih osrednjeafriških dežel.

dva fanta veslata v čolnu na jezeru
Ruando in Kongo loči zgolj jezero Kivu

2. NACIONALNI PARK VOLCANOES

Tudi če se boste zaradi cene dovolilnic ali zaradi želje okusiti novo deželo odločili gorile obiskati v sosednjem Kongu, pa nikakor ne izpustiti parka, ki gosti ruandske gorske gorile. Najprej zato, ker obstaja možnost, da jih boste brezplačno ugledali na pohodu na enega od vulkanov, po katerih je park dobil ime. Ali celo na pohodu k ostankom kampa in grobu slovite Diane Fossey, ki je zaščiti gorskih goril posvetila življenje. Ob robu parka je bil lani odprt in njej posvečen izjemen muzej, v katerem boste zvedeli vse o njenem požrtvovalnem trudu za ohranitev goril in se poučili o goriljih družinah, ki danes naseljujejo nacionalni park.

Pod vznožjem ruandskih vulkanov pa doma niso našle samo gorile, temveč tudi druge razburljive vrste živali na čelu z zlatimi opicami, ki si jih lahko ogledate na precej lažjem, vodenem pohodu.

rdeče-rjava opičja samica z mladičem na trebuhu
Zlate opice so precej fotogenična vrsta primatov

3. V RUANDO PO VELIKIH PET

Ena večjih uspešnic med vsemi afriškimi parki je nacionalni park Akagera v Ruandi, ki obsega savane na vzhodnem delu države. V zadnjem desetletju, ko niso zabeležili niti enega primera krivolova, se je število velikih živali povečalo s pet na dvanajst tisoč. Govorimo o nosorogih, slonih, levih, leopardih, žirafah, povodnih konjih, bivolih, krokodilih in drugih štirinožnih prebivalcih savane, ki jih tu ni v takem izobilju kot v kakem Serengetiju, a več kot dovolj, da si boste napolnili spominsko kartico fotoaparata.

črni nosorog sredi travnika
Nosorog je bil naša največja fotografska trofeja v Akageri

Planjave Kilala pa v veliki meri spominjajo na bolj slovite parke sosednje Tanzanije, s svojimi velikimi čredami bivolov, zeber in impal, na katere prežijo povodni konji. Slednje je seveda šala, povezana s spodnjo posrečeno, a zavajajočo fotografijo.

impala pred zehajočim povodnim konjem sredi savane
Impala pred zehajočim povodnim konjem

čreda impal sredi poti ruandskega nacionalnega parka
Kopitarjev je v Akageri v izobilju

4. DEŽEVNI GOZD IN ŠIMPANZI

Deževni gozd nacionalnega parka Nyungwe je prava protiutež suhim savanam Akagere. Vlažna, zelena goščava, prepolna zvokov, med katerimi izstopajo predirljivi vriski šimpanzov, ki vas bodo ves čas opominjali na to, da ste v pristni afriški džungli. Ja, šimpanze boste najprej slišali in se nato morali kar malo potruditi, da jih izsledite, saj se skozi krošnje premikajo zelo hitro. A trud bo poplačan z opazovanjem naših sorodnikov, s katerimi si delimo 99% DNA in ki v krošnjah izvajajo občudovanja vredne akrobacije.

šimpanz visi v krošnji drevesa v deževnem gozdu nacionalnega parka Nyungwe v Ruandi
Šimpanz v nacionalnem parku Nyungwe

Ponuja pa Nyungwe še eno nagrado in sicer zelo slikovite pohodne poti, ene prek serije visečih mostov, druge ob robu tropske doline s pogledom na neverjetno visoke primerke dreves primarnega deževnega gozda.

dekle v vetrovki na gozdni poti v zeleni džungli
Čudoviti deževni gozd v NP Nyungwe

5. POPOTNIKOM PRIJAZNA DEŽELA

Potovati po Ruandi ni zgolj razburljivo, temveč tudi varno in enostavno. Kljub mračni epizodi iz svoje preteklosti, ali pa prav zaradi nje, nanašam se seveda na genocid nad Tutsiji, je Ruanda danes ena najbolj modernih in varnih afriških držav. S praktično vožnjo po desni in obnovljenimi cestami, na katerih je potrebno biti pozoren na radarje, predvsem pa na prešerne ljudi, ki so jim ceste središče socialnega dogajanja.

Ruanda je zgolj za dobro petino večja od Slovenije, kar pomeni, da lahko iz prestolnice v dveh urah vožnje prispeš tako na vzhodne savane Akagere kot v zahodne deževne gozdove. Za razliko na primer od sosednje Ugande, kjer so gorile za cel dan naporne vožnje oddaljene od glavnega mesta. Dežela je tudi nepojmljivo čista, že petnajst let na primer tam velja popolna prepoved plastičnih vrečk. Da nalezljivih afriških nasmehov in prijaznosti domačinov niti ne omenjam.

štiri mali afriški otroci na ruralni cesti
V Ruandi otroci ne prosjačijo

Dvojček Ruanda in Kongo je en tak skriti zaklad. Na eni strani ena najbolj varnih, čistih in za potovanje prijaznih afriških dežel, kjer v izjemno kompaktnem pakiranju dobiš razgibano in slikovito pokrajino, jezera za kopanje, čajne plantaže, deževne gozdove z živalmi, ki jih pričakuješ in savane s tistimi, ki jih mogoče ne. Na drugi strani privlačno kaotičen Kongo, s še bolj pristnim afriškim pridihom in predvsem najcenejšim dostopom do razburljivega srečanja z veličastnimi gorilami.

Miks, ki se mu je težko upreti, zato se Z družino v divjino v Ruando in Kongo odpravljamo spet decembra. Zato, če te mika prava afriška avantura, si brž in brez oklevanja oglej podrobnosti potovanja tukaj 👉 RUANDA IN KONGO 2023 . Afrika kliče!

Σχόλια


bottom of page