top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Program potovanja, po dnevih, prosim 🙏

"Pozdravljeni, na Instagram profilu @zdruzinovdivjino smo opazili, da ste se ravnokar vrnili iz Kostarike. Imate kak program potovanja, načrt po dnevih? Mogoče plan, kaj tam početi z otroki in katere parke se res splača obiskati? Smo se odločili na vrat na nos, veste :-)"

Med letošnjimi zimskimi počitnicami sem nekaj desetim pogumnim popotnikom z iskrenim veseljem svetoval, katero zavarovanje skleniti za nemoten vstop v Kostariko in katera letalska družba ne komplicira s testi, če si v tranzitu. Pa tudi glede realne situacije s korono na terenu, vrste avtomobila, ki se ga splača najeti, glede vremena na karibski strani in kupa drugih praktičnih vidikov, ki so tako oteževali načrtovanje potovanja med epidemijo. Ampak program po dnevih? A ni načrtovanje potovanja v tropske kraje, recimo med dolgimi zimskimi nočmi, en lepših vidikov cele zgodbe?

Skupina ljudi na plaži v Kostariki s turkiznim morjem v ozadju
Kostarika je bila to zimo zadetek v polno

Trenutno smo naša in še tri družine, ki naj bi odpotovale z nami, v nestrpnem pričakovanju, ali se bo Madagaskar vendarle odprl za mednarodni turizem. Letalske karte za julijsko potovanje smo kupili že pred pol leta in od takrat sem za raziskovanje destinacije pred Lonely Planet vodičem, na Tripadvisorju, forumih, blogih, Instagramu, Google Mapsih in v klepetu z lokalnim vodičem na Whatsappu porabil ure in ure časa. A se ena najbolj revnih držav na svetu dokaj neuspešno spopada z epidemijo in potrebujemo plan B, če Madagaskar vendarle ostane zaprt. Peru! Ponovi vajo, preštudiraj Lonely-ja, razpiši se na forumih, beri, pošlji nekaj deset mailov, beri, meri razdalje na spletnih zemljevidih, beri, spremljaj anti-covid ukrepe in spet in znova prebiraj, načrtuj, raziskuj.

Gora v Peruju v različnih barvnih odtenkih
Peru bo julija, kot vse kaže, nadomestil Madagaskar

Da se razumemo, v načrtovanju potovanja uživam. Do neke mere. Predvsem, če imam časa dovolj, če so razmere na destinaciji dovolj predvidljive (kar med pandemijo vsekakor niso), če potujemo sami ali imamo v skupini sopotnike, katerih želje in potrebe dobro poznam. In če ne gre za že tretjo alternativo za isto časovno obdobje, ker za prva dva programa pač ne morem biti prepričan, ali bosta zaradi covida sploh realizirana.

Otočki v turkiznem morskem zalivu na Raja Amapat, s palmo v ospredju
Potovanja na oddaljeno Raja Ampat res ni lahko organzirati

Včasih samega sebe zalotim pri nezaupljivosti, ko mi je težko odšteti nekaj eurov za lokalno storitev na destinaciji, ki jo tamkajšnji vodič pozna kot svoj žep, jaz pa zgolj in samo prek interneta. A potem se spomnim na to, kako se počutim sam, ko na primer nekaterim prihranim sto ali več eurov z nasvetom, katero regionalno letališče izbrati, ko gredo na safari v Tanzaniji. Ali drugim poiščem lokalno kodo v islandščini, ki jim omogoči 50% popust za ogled kitov v Husaviku. Oziroma tretjim odsvetujem najem dragega terenca v Kostariki, ker imajo v itinerariju zgolj poti, ki so bile že zdavnaj asfaltirane. In v zahvalo dobim 😊 ali, če so malo bolj empatični, 🙏. Pa čeprav sem, mogoče naivno, na zdruzinovdivjino.com, zapisal ceno devetnajst eurov za osnovni program. In to čezoceanskega potovanja.

Dekle sloni na terencu in strmi v čredo slonov
Safari je lahko, a ne tudi nujno, drag "špas"

Ampak, da tole ne bi izpadlo kot jamranje, naredim raje koristen povzetek, naj kaj morate biti res pozorni, ko samostojno načrtujete potovanje:


👉 zapisi na internetu niso sveta resnica in ni vse, kar je lahko koristno, zapisano v angleščini;

👉 potovalni blogi, ki vam jih Google servira najprej, ponujajo lokacije ali ponudnike, ki so sponzorirani, tudi če niso optimalna izbira;

👉 programi nekaterih potovalnih agencij vsebujejo povečini lokacije, kjer je njihovo tveganje najmanjše, zaslužek pa največji;

👉 ne zaupajte slepo zapisom v Facebook skupinah, veliko jih nekritično stoji za svojimi odločitvami in izbirami, za katere ni nujno, da bodo navdušile tudi vas;

👉 kupite si vodič, pa naj bo fizična knjiga ali digitalna različica, Lonely Planet ali Rough Guides, Bradt ali DK Eyewitness, v akciji so poceni in pametna investicija.


Za konec, če nameravate na bolj kompleksno destinacijo, na nov kontinent, morda z manjšimi otroki ali pa ste v časovni stiski, vprašajte za nasvet koga, ki res pozna destinacijo, njene pasti za turiste in skrite bonbončke. Verjetno bo brezplačno, mogoče vas bo nekaj stalo, a vaše potovanje bo gotovo bolj sproščeno in varno. Pa prihranili boste.


Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine ali pa nas spremljaj na Facebook in Instagram profilih Z družino v divjino.

bottom of page