BRANJA

Poto

  • Uroš

Kaj nas čaka pod gladino tropskih morij?

Veste, komu najbolj koristi pandemija, omejevanje socialnih stikov, zastoj turizma in umirjanje industrijskih dejavnosti? Naravi! Kiti se vračajo v norveške fjorde brez križark, levi poležavajo na afriških cestah brez džipov, medvedi so zasedli ameriške nacionalne parke brez turistov. Občutljivi ekosistemi, divje živali, pa tudi podvodno življenje si bodo nemara vsaj za silo opomogli od človeških vplivov in prav zanimivo bo videti, ali nam naslednje raziskovanje divjine ponudi kakšno prijetno presenečenje.


Filip med snorklanjem najde jastoga

Žal je situacija v tropskih morjih manj obetavna (čeprav v nadaljevanju ponujamo dobre rešitve). Globalno segrevanje je povzročilo fenomen t.i. beljenja koral, zaradi česar je odmrla več kot polovica sicer 2.300 km dolgega Velikega koralnega grebena v Avstraliji, medtem ko so intenzivno ekonomsko izkoriščanje in masovni turizem že prej opustošili podvodno življenje v večjem delu jugovzhodne Azije in Karibov. Tako je vedno težje najti destinacije, ki ob robu tropskih plaž ponujajo podvodne zanimivosti v obliki koralnih grebenov in tropskih rib v nekdanjem, neokrnjenem barvnem spektru.


"Pobeljene" korale v Avstraliji

A iz naših izkušenj, tudi še zelo svežih, vam lahko zagotovimo, da svetle izjeme obstajajo, samo poiskati in izkusiti jih je treba. Pa začnimo na polno, na stičišču Indijskega in Tihega oceana, geografsko na otoku Papua, politično še v Indoneziji. Smo na arhipelagu Raja Ampat, v centru morske biotske raznovrstvnosti, kjer se bohotijo korale vseh barv in oblik, pa čeprav se morje segreje tudi do skoraj pretoplih trideset stopinj. Med otočki, ki iz zraka zgledajo kot biseri v tropskem morju, se lahko prepustimo blagemu morskemu toku in opazujemo nenavadna bitja, kot so na primer morski psi, ki dobesedno hodijo po dnu morja ali morene, ki so tako velike, da se le s težavo skrijejo pod mizaste korale.


Mojca "uokvirja" sipo na otoku Arborek - Raja Ampat

Na čisto vsakem od neštetih otočkov Raje Ampat te le nekaj plavalnih zamahov loči od nepredstavljivega koralnega vrta, medtem ko se je za posebnosti na kopnem potrebno malo bolj razmigati. V deževnih gozdovih večjih otokov namreč lahko opazujemo čudovite rajske ptice, katerih samčki med dvorjenjem izvajajo tako zanimive koreografije, da so postali pravi spletni hit.


Rdeča rajska ptica (Paradisaea rubra) na otoku Gam

Na srečo v Aziji obstaja tudi nekoliko bližja alternativa z relativno zdravim koralnim grebenom, Borneo. Pod gladino morja mogoče manj spektakularen od Raje Ampat, ponuja pa zato pristno džunglo, z orangutani in vrsto drugimi kopenskimi atrakcijami. Na našem prvem potovanju na Borneo l. 2014, zadnji obisk je namreč še letošnji, smo v itinerarij vključili tudi otoček Sipadan, v potapljaški srenji redno uvrščenega med top deset naj podvodnih destinacij na svetu. Ta vulkanski otoček je za potapljače res izjemen. Želv, morskih psov in barakud ni moč prešteti, koralni vrtovi so bujni, v modrini se tistim s kančkom sreče pojavijo tudi kladvenice. A Sipadan je zaprt za namestitve, za enodnevno dovolilnico za potapljanje ali snorklanje moraš na bližnjih otokih, ki niso najbolj privlačni, bivati najmanj štiri dni. Zato smo v relativni bližini poiskali boljšo alternativo - koralni atol Maratua.Podvodne vrhunce Maratue in bližnjih otočkov lahko razdelimo na štiri vrst doživetij. Prvo so želve, veliko želv, med enim samim snorklanjem na koralnem grebenu Maratue sem jih naštel sedemindvajset, tiste na bližnjem Derawanu pa so celo navajene ljudi in nudijo priložnost za podvodne selfije. Sledijo meduze na Kakabanu, ki so edini prebivalci polslanega jezera, tako da v odsotnosti sovražnikov ne potrebujejo strupa in so povsem nepekoče. Bližnji Sangalaki je poznan po zanesljivih srečanjih z elegantnimi mantami (na zgornjem videu), medtem ko lahko nedaleč od Derawana snorklamo z velikanskimi morski psmi kitovci, ki se potikajo okrog ribiških platform v upanju na ostanke ulova lokalnih ribičev.


Uroševo bližnje srečanje z največjo ribo na svetu - kitovcem

Kot rečeno je poseben čar Bornea, kar otok uvršča na sam vrh "wildlife" potovanj, da lahko podvodna doživetja kombiniramo s kopenskimi dogodivščinami, opazovanjem orangutanov in drugih prebivalcev pristne džungle, o čemer smo več pisali v blogu: 4 družine na noro divjem Borneu. Takih destinacij, kjer bi morske zanimivosti enakopravno tekmovale s kopenskimi, je pravzaprav malo, pri čemer je nekje pri vrhu želja ljubiteljev divjine prav gotovo otočje Galapagos.


Že pri načrtovanju našega naslednjega potovanja v Ekvador smo se dotaknili kopenskih zanimivosti Galapagosov, na primer orjaških kopenskih želv in modronogih ptičev. A glavna doživetja nas čakajo v morju. Pri tem mogoče najprej pomislimo na pingvine, a je top doživetje na otočju pravzaprav plavanje z radovednimi mladiči morskih levov. Razen če nisi potapljač, ki si si na vrh seznama želja najverjetneje postavil kladvenico, morskega psa s prazgodovinskim izgledom in glavo v obliki kladiva.


Na vrhu "podvodnega" seznama želja je kladvenica

Sanjarjenje o toplih morjih je dokazano blagodejno za počutje in nikar ne imejte slabe vesti, če imajo pri zbiranju inspiracij za naslednje potovanje tudi pri vas tropske plaže odločilno vlogo. Medtem pa bodimo hvaležni, da se pandemija umirja in da se bo svet prej ali slej spet odprl. Do takrat sanjarimo in načrtujmo, kaj kmalu pa se spet beremo. Pozdrav iz (namišljene) divjine!


132 views