top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Kaj nas čaka pod gladino tropskega morja?

* zapis je nastal 05/20, posodobljeno 08/22

Koralni grebeni so poleg deževnega gozda in savane eden od treh stebrov divjine, ki jih projekt Z družino v divjino postavlja v ospredje svojih potovanj. Žal pa situacija v tropskih morjih ni nič kaj obetavna. Globalno segrevanje je marsikje, na primer v Avstraliji, povzročilo fenomen t.i. beljenja koral, medtem ko so intenzivno ekonomsko izkoriščanje in masovni turizem že prej opustošili podvodno življenje v večjem delu jugovzhodne Azije in Karibov. Ali sploh kje še obstajajo rajske destinacije, s koralnimi grebeni in tropskimi ribami v nekdanjem, neokrnjenem barvnem spektru?

Filip med snorklanjem najde jastoga

Mi smo svoj podvodni raj našli pred petimi leti na oddaljenem arhipelagu Raja Ampat, od koder nam lokalni Papuanci poročajo, da so se zavoljo pandemije in zastoja turizma mante vrnile v nekdanjem, polnem številu, korale pa uspešno kljubujejo podnebnim spremembam. Ampak do kdaj še? Ker čas očitno ni zaveznik narave, se že za novoletne počitnice vračamo na skrajni vzhod Indonezije. S kakšnimi pričakovanji, razkrivamo v nadaljevanju, hkrati pa podajamo še predlog druge destinacije, ki nas je z živopisanim podvodnim življenjem pozitivno presenetila pred ne tako davnima dvema letoma.

Morska zelena laguna obdana s poraščenim atolom
Raja Ampat je enako spektakularna nad vodo kot pod njo

Na stičišču Indijskega in Tihega oceana, geografsko na otoku Nova Gvineja, politično še v Indoneziji, se nahaja otočje Raja Ampat - center morske biotske raznovrstvnosti, kjer se bohotijo korale vseh barv in oblik. Med otočki, ki iz zraka zgledajo kot biseri v tropskem morju, se lahko prepustiš blagemu morskemu toku in opazuješ nenavadna bitja, kot so na primer morski psi, ki dobesedno hodijo po dnu morja, ali morene, ki so tako velike, da se le s težavo skrijejo pod mizaste korale ter orjaške mante, ki drsijo tik pod morsko gladino.

Dekle snorkla nad koralnim grebenom z modrino morja v ozadjuorju
Mojca je nekaj našla med koralami. Morda sipo?

Na čisto vsakem od neštetih otočkov Raje Ampat te le nekaj plavalnih zamahov loči od nepredstavljivega koralnega vrta, medtem ko se je za posebnosti na kopnem potrebno malo bolj razmigati. V deževnih gozdovih večjih otokov namreč lahko opazujemo čudovite rajske ptice, katerih samčki med dvorjenjem izvajajo tako zanimive koreografije, da so postali pravi spletni hit.

Rdeča rajska ptica (Paradisaea rubra) na Raja Ampat

Na srečo v Aziji obstaja tudi nekoliko bližja alternativa z relativno zdravim koralnim grebenom, Borneo, o katerem smo več pisali v blogu: 4 družine na noro divjem Borneu. Pod gladino morja mogoče manj spektakularen od Raje Ampat, ponuja pa zato pristno džunglo, z orangutani in vrsto drugimi kopenskimi atrakcijami. Na malezijskem delu Bornea, ki je za potovanje enostavnejši, je podvodno življenje marsikje žal že okrnjeno. Svetla izjema je otoček Sipadan, kjer pa je težko dobiti dovolilnico za zgolj poldnevno potapljanje v družbi želv, morskih psov in barakud. Zato pa je Kalimanatan, kakor v Indoneziji imenujejo svojo polovico Bornea, neprimerno boljša a logistično tudi veliko bolj zahtevna izbira. Mi prisegamo na koralni atol Maratua.

Dekle plava pod morsko gladino nad orjaško želvo
Eden vrhuncev Kalimantana so želve. Veliko želv.

Podvodne vrhunce Maratue in bližnjih otočkov lahko razdelimo na štiri vrst doživetij. Prvo so želve, veliko želv, med enim samim snorklanjem na koralnem grebenu Maratue smo jih našteli sedemindvajset, tiste na bližnjem Derawanu pa so celo navajene ljudi in nudijo priložnost za podvodne selfije. Sledijo meduze na Kakabanu, ki so edini prebivalci polslanega jezera, tako da v odsotnosti plenilcev ne potrebujejo strupa in so povsem nepekoče. Bližnji Sangalaki je poznan po zanesljivih srečanjih z elegantnimi mantami, medtem ko lahko nedaleč od Derawana snorklamo z velikanskimi morskimi psmi kitovci, ki se potikajo okrog ribiških platform v upanju na ostanke ulova lokalnih ribičev.

Bližnje srečanje z največjo ribo na svetu - kitovcem

Takih destinacij, kot je Borneo, kjer bi morske zanimivosti enakopravno tekmovale s kopenskimi, je pravzaprav malo, pri čemer je nekje pri vrhu naših želja še otočje Galapagos, kamor se odpravljamo med naslednjimi zimskimi počitnicami. A kot rečeno, bomo še prej, že med novoletnimi počitnicami, raziskali, kakšen podvodni scenarij nam ponudi potovanje v osrčje koralnega trikotnika, na Raja Ampat. Več o novoletnem potovanju, na katerem je še nekaj malega prostora, si lahko prebereš s klikom na spodnji baner 👇, mi pa se kmalu spet beremo in pošiljamo pozdrav iz divjine!


367 views
bottom of page