top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

5 razlogov, zakaj je to zimo pravi čas za Tajsko


"Meni najljubša dežela!", "Čudoviti spomini!", "Komaj čakam, da jo spet obiščem!" To so bili komentarji pod naše objave s Tajske, kjer smo se potepali v začetku leta. Res ni dvoma, da je potovanje v deželo, ki jo oblivata kar dve topli morji, med bolj priljubljenimi pri slovenskih popotnikih. A kako dolgo še? Podajamo pet razlogov, zakaj je prav letos pravi, če ne skoraj zadnji čas za obisk te lepotice v jugovzhodni Aziji.

Človek z obale opazuje turkizno Andamansko morje
Tajska 2022/23 - moj pogled v bližnjo prihodnost

1. Relativno malo obiskovalcev

Pa začnimo na polno. Prvi in glavni razlog, zakaj se na Tajsko odpraviti to zimo, je relativno nizko število turistov. Tajska namreč ni popularna samo pri nas, v predpandemičnih časih jo je obiskalo skoraj 40 milijonov globalnih turistov letno. Letos tamkajšnji turizem konkretno okreva, a številke so še nizke, saj pričakujejo štiri do petkrat manj obiskovalcev kot pred pandemijo. Ker bo Tajska slej kot prej znova postala žrtev lastne popularnosti, je zdaj pravi čas, da si poiščete tisto samotno, tropsko plažo, ki jo boste imeli samo zase.

Tajske plaže - zmagovita kombinacija balvanov, tropskega gozda in azurnega morja

2. Nacionalni parki so si opomogli

Živali v tajskih nacionalnih parkih so med epidemijo prišle na svoj račun. Najlažje dostopna parka, Khao Sok in Khao Yai, sta pred epidemijio zaradi relativne bližine turističnim prestolnicam delovala že skoraj na robu svoje zmogljivosti. A ko smo se v nacionalnem parku Khao Yai usedli v safari terenca in se začeli ozirati za značilnimi kriki belorokih gibonov, se kar nismo mogli načuditi biotski raznovrstnosti v enem od najstarejših pragozdov v Aziji. Čeprav je park zaradi relativne bližine Bangkoku precej priljubljen, to očitno njegovih štirinožnih prebivalcev ne moti prav veliko. Domači turisti se namreč povečini zgolj fotografirajo na razglednih točkah ali obiščejo znameniti slap iz filma "The Beach", tako da so pohodne poti med skoraj petdeset metrov visokimi tropskimi drevesi še vedno bolj kot ne prazne.

Deček opazuje slap sredi tajske džungle
Filip pod slapom Haew Suwat v narodnem parku Khao Yai

Ko smo malo v šali malo zares našemu vodiču Waroonu našteli, katere živali bi radi izsledili v parku, je svojo nalogo vzel tako zares, da smo park zapustili šele v temi. In to potem, ko je pod širokimi listi tropske rastline izsledili strupeno zeleno jamičarko, ki se je nič hudega sluteč pripravljala na nočni lov. Pred tem smo večino živali s seznama želja poiskali veliko višje v drevesnih krošnjah, od belorokih gibonov do cibetovk, od velikih kljunorožcev do progastih vodomcev, s kako pegasto sovo vmes. A glavna nagrada je vendarle prilomastila po rečni strugi v obliki azijskega slona samotarja, ki ga je, reveža, po izgubljenem boju z močnejšim samcem njegova čreda izločila iz svojih vrst.

3. Tudi korale kažejo znake okrevanja

Če vas navdušuje podvodno življenje in uživate v snorklanju, je Tajska, vsaj na njenem skrajnem jugu, znova postala dobra izbira. Podobno kot deževni gozdovi tudi tajski koralni grebeni namreč kažejo konkretne znake okrevanja. Ker je nam raziskovanje pod gladino tropskih morij od vedno ena najbolj priljubljenih aktivnosti, nismo izpustili priložnosti, da bi na južnem delu Andamanskega morja preverili, kako se med globalnim segrevanjem držijo tamkajšnje korale in tropske ribe. Iskreno smo se razveselili, da o zloglasnem beljenju koral ni prevelikih sledi, pa tudi kirnje, morske kače in prikupne klovnske ribice se še ne dajo kar tako.

4. Tajska je ponovno ugodna

Vse lokalne letalske družbe spet letijo in konkurenca drži cene vozovnic na zelo nizki ravni. Iz Bangkoka boste na južne otoke tako poleteli za manj kot 30 evrov, nadaljni premiki z Grabom, azijsko različico Uberja, pa so tako ugodni kot priročni. Vse nastanitvene kapacitete so znova pognali, medtem ko obiskovalcev ni toliko, da bi jih zapolnili in to se ugodno odraža na nižjih cenah in odlični izbiri. Da o hrani niti ne govorimo, saj si na Tajskem originalen Pad Thai še vedno lahko privoščite za manj kot tri evre.

Človek leži na peščeni plaži, ki jo obdajajo turkizno morje in tropska drevesa
Bungalov s privatno plažo za 60€/noč

5. Kulturna dediščina blesti kot vedno

Tajska kulturna dediščina v obliki zgodovinskih templjev in pozlačenih palač še vedno blesti v polnem sijaju in je enako, če ne še bolj dostopna kot kdajkoli. Čeprav že sam Bangkok ponuja dovolj za cel dan kulturnega razvajanja, pa bi bil greh ne izkoristiti hitre in predvsem poceni (dva evra) povezave z vlakom do zgodovinske prestolnice Ayuthaye, ki med drugim skriva kip Buddhe v objemu korenin več sto let starega figovca.

In sklepni namig za konec. Samostojno potovanje na Tajsko vsekakor ni noben bav-bav. A, če želite biti prepričani, da bo vaše potovanje v jugovzhodno Azijo tako vsebinsko kot stroškovno res optimalno, potem kliknite na spodnji baner za personaliziran program in boste konkreten korak bližje zimskemu skoku v toplo Andamansko morje.

Če želite biti največ enkrat mesečno na tekočem s potovalnimi avanturami in predlogi, se tukaj prijavite na e-novice iz divjine oziroma nas spremljate na Facebooku tukaj in na Instagramu tukaj.

Comments


bottom of page