top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Najprej letalske karte ali destinacija?

Kaj pride prej, poceni letalska karta ali izbira destinacije? Z nekaj nasveti kako poceni leteti, na primeru Kostarike.


Dar Es Salam - Mafia Island
Ko je let del dogodivščine

Kaj je prej, destinacija ali letalska karta? Tudi nam se je zgodilo, da smo inspiracijo za počitnice dobili, potem ko smo naleteli na ugodne letalske karte. Na primer Tanzanijo smo dodobra raziskali, šele ko je Turkish uvedel ugodno (beri 400€/osebo) povezavo na Zanzibar iz Benetk in to s kratkim postankom v Istanbulu. A če ne bi bilo mogoče relativno učinkovito priti do velikih mačk Serengetija in kitovcev Mafie, bi letalske karte VCE - ZNZ ostale le zanimiv zadetek spletnega metaiskalnika.


Skratka, ko enkrat postaneš malo bolj zahteven popotnik, je destinacija odločilna, iskanje poceni letalskih kart pa le prvo opravilo. Kako se tega lotimo pri Z družino v divjino, bom prikazal na svežem primeru letalskih kart za Kostariko. Prvi korak je ugotoviti, katere letalske družbe letijo v San Jose (kratka IATA koda letališča je SJO). To gre najhitreje na wikipediji, kjer ima stran o letališču sekcijo “airlines and destinations”. Slovenci v Srednjo Ameriko letimo najraje iz Benetk, malce bolj oddaljeni možnosti sta Muenchen in Milano, medtem ko so povezave z Dunaja praviloma slabše, iz Ljubljane ali Zagreba pa dražje. S pomočjo metaiskalnikov, kot je na primer Skyscanner, tako zožimo izbor letalskih družb na tiste, ki letijo tudi z nam zanimivih letališč. V našem primeru Kotstarike so to za Benetke predvsem Iberia in Air France/KLM, za Muenchen pa recimo še Air Canada in United.



Senca mini letala na dnu lagune v Belizu
Prelet lagune v Belizu

Med zimskimi počitnicami vedno vzamemo otroka iz šole za dodaten teden in smo fleksibilni za nekaj dni, kar se dnevov odhoda in povratka tiče. Tako je najbolje, čeravno malce zamudneje, da optimalne lete poiščemo na spletnih straneh letalskih prevoznikov, ki smo jih identificirali v prejšnjih dveh korakih, saj nam za razliko od metaiskalnikov ponudijo cene za nekaj dni okrog izbranih datumov. Mi imamo najboljše izkušnje z nakupom letalskih kart v prvih akcijah letalskih prevoznikov, približno pol leta pred odhodom. Za zanesljivo informacijo o akcijah se lahko prijavimo na e-novice vseh ciljnih letalskih družb, obenem pa je zelo koristno slediti slovenskim blogerjem, kot na primer Martini Ploj, ki so kvalitetno na tekočem z vsemi možnimi akcijami. Tako je bilo tudi v našem primeru s Kostariko, ko smo izkoristili prvo pravo akcijo Iberie in kupili ugodne karte iz Benetk do San Josea. Nekoliko daljši, skoraj šesturni postanek ob povratku bomo izkoristili za kratek ogled Madrida.


Še par zaključnih besed o škarjastih letih, pri katerih odletimo z dugega letališča od tistega, na katerega priletimo. V našem primeru bi bil tak let s prihodom v Panama City in odhodom iz San Josea nemara celo boljša izbira, ker bi z veseljem lezli nekaj dni po zahodni Panami do Cahuite, naše prve karibske destinacije, ki leži blizu meje s Panamo. No, Panamo bomo mogoče pustili za enkrat drugič, medtem pa odštevali tedne in dneve do kostariške avanture.


Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.

bottom of page