top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Kam na potovanje za novo leto ali zimske počitnice

Ste vedeli, da je na Galapaških otokih morje toplo samo med januarjem in majem ter da je otočje Raja Ampat edino v Indoneziji primerno za zimske počitnice? Ali da se je Aziji bolje ogniti v času kitajskega novega leta, Latinski Ameriki pa v času ameriškega spring breaka? Če niste, nič ne de, v nadaljevanju namreč podajamo kar sedem vsebinsko in vremensko optimiziranih predlogov za potovanje čez novo leto ali med zimskimi počitnicami.

1. RAJA AMPAT

Kakšna je podoba raja? Samotni otočki sredi turkiznih lagun, tropske ribice sredi živopisanih koral ali pesem rajskih ptic v deževnem gozdu? Če se vam ti opisi ujemajo s pojmom sanjske destinacije, potem ste razumeli, zakaj se za novoletne počitnice najraje podamo na dolgo pot na vzhod. Za razliko od ostanka Indonezije, je tu med oktobrom in aprilom morje mirno, vidljivost pod vodo odlična, padavin pa manj kot sicer. Za nameček se nam lahko decembra na Raja Ampat pridružite že za 995€, zato čim prej v lov na čim bolj ugodne lete v Azijo.


2, EKVADOR IN GALAPAGOS

Medtem ko poleti Humboldtov tok ob Galapaške otoke prinese hladnejše vode (pod 20 st. C.), boste tam med decembrom in majem brez neoprena in v topli vodi snorklali z morskimi levi in konjički, želvami in celo pingvini. Bolj mirno morje pomeni obenem udobne in hitrejše premike med različnimi otoki, z živalmi, ki so do ljudi povsem brezbrižne in jih zato lahko doživimo povsem od blizu. Obisk Galapagosov je priporočljivo, če ne kar obvezno, oplemenititi z andskimi višavji, džunglo ter zgodovinsko in kulturno dediščino celinskega Ekvadorja. Mi bomo to kompaktno deželo, ki spada med top deset najbolj biotsko raznovrstnih na svetu, spet obiskali februarja .

3. TANZANIJA

Sredi novembra se v Tanzaniji ponavadi končajo "short rains" in tja do marca so neskončne planjave Serengetija slikovito zelene, pravi raj za milijone gnujev in zeber, ki takrat povržejo mladiče. In seveda za akcije željne zveri. Čeprav je bolj verjetno, da vas bosta v Tanzanijo privlekla vonj po začimbah z Zanzibarja in njegovo turkizno morje, bi vas utegnil s svojim pristnejšim koralnim grebenom še bolj očarati otok Mafia. Ob čigar obalah lahko med decembrom in marcem snorklate z največjo od vseh rib, kitovcem. Za nasvet kako, kam in po čem v Tanzanijo, odklikaj sem.

4. KOSTARIKA

Bujen deževni gozd s svojimi eksotičnimi štirinožnimi in pernatimi prebivalci je ena od glavnih atrakcij Kostarike. Večina padavin, ki jih ta habitat pač nujno potrebuje, pade med majem in novembrom, tako da je, zelo priročno, Kostarika najbolj primerna za potovanja pozimi. Ko med drugim lahko kar iz toplega morja opazujemo živopisane are, kako vrešče obirajo plodove tropskih palm. V eno naravovarstveno najbolj ozaveščenih dežel sveta se lahko odpravite opremljeni z nadvse uporabnim programom potovanja.

5. RUANDA, KONGO IN UGANDA

Če je na vašem seznamu želja bližnje srečanje z gorilami, potem si boste prej ko slej želeli odpotovati v eno od dežel vzhodne Afrike, ki so dom zadnjim tisočim gorskim gorilam. Medtem ko je ta življenska izkušnja najbolj ugodna v Kongu, pa jo boste v Ruandi in Ugandi najbolje združili s klasičnim safarijem v savani in obiskom deževnega gozda s šimpanzi. Poleg poletja je vremensko primeren čas za obisk goril še med decembrom in februarjem, ko je manj turistov in posledično več razpoložljivih dovolilnic za ta nepozabni treking. V Ruando in Kongo se naslednjič odpravljamo že v začetku decembra.

6. TAJSKA

Na eni strani turkizno morje, imenitna hrana, dostopne cene in varno potovanje. Na drugi prekomerna komercializacija. Ali Tajsko še priporočamo za vaše čezoceansko potovanje? Pod vplivom nostalgije, Tajska je bila namreč pred petnajstimi leti naša prva družinska odiseja, smo nedavno novo leto dočakali prav na enem od njenih lepših otočkov v Andamanskem morju. In naše sklepne ugotovitve? Število turistov je obvladljivo, podvodno življenje si je med epidemijo lepo opomoglo in kulturna dediščina še vedno blesti na polno. Bi pa vsekakor predlagali, da se na Tajsko odpravite še to zimo, prej ko sicer izjemne naravne in kulturne lepote postanejo žrtev njene lastne popularnosti. Klikni sem za izdelavo optimalnega itinerarija in za nasvet, kako še to zimo ugodno poleteti na Tajsko.


7. MEHIKA

Sargaso alge so poleti velika nadloga na sicer azurnih plažah jukatanskega polotoka. Zato se je, če sta na vašem mehiškem itinerariju tudi Cozumel ali Tulum, tja bolje odpraviti pozimi. Še boljša rešitev pa se ponuja ne zahodu, polotok Baja California s kristalno čistim morjem, družabnimi sivimi kiti, s kaktusi obrobljenimi turkiznimi obalami, mogočnimi kitovci in igrivimi morskimi levi. V naših načrtih pride vodeno potovanje v Mehiko na vrsto šele pozimi l. 2026, če pa ste neučakani in/ali količkanj samostojni popotniki, lahko nekaj navdihov in nasvetov dobite tukaj.

Če ne želiš zamuditi podobnih zapisov in nasvetov iz prve roke, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.

Comments


bottom of page