top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Kam jeseni - naj potovanja za krompirjeve počitnice

Jeseni se v polarnih krajih začne aurorin ples, kopitarji se vračajo v Serengeti, turisti pa so zapustili Macchu Picchu. Kljub ponekod manj zanesljivemu vremenu, ponujajo krompirjeve počitnice svojevrstne naravne pojave, manjšo gnečo in kar nekaj priložnosti za nepozabno potovanje. V nadaljevanju podajamo naših pet predlogov, ki so sezonsko in vsebinsko prilagojeni potovanjem jeseni in zaradi katerih vas bodo zasrbele pete.

Dekle stoji na zidu in opazuje perujski Macchu Picchu
V Peruju je jeseni obiskovalcev malo, vreme pa povečini čisto v redu

1. PERU


Peru je ena najbolj popularnih destinacij na svetu in to z razlogom. Izjemna kulturna dediščina v obliki ostankov inkovske civilizacije in raznovrstna pokrajina, od mavrične gore v zasneženih Andih do eksotičnih živali v amazonski džungli in prazgodovinskih geoglifov v puščavi, pritegnejo množice obiskovalcev. Večina jih Peru obišče v času evropskih in ameriških poletnih počitnic, ko je vreme v Andih dokaj zanesljivo suho, tako da je julija ali avgusta že težko priti do ene od 2.500 dovolilnic, kolikor je po novem dnevna omejitev obiskovalcev Macchu Picchuja. Dobra alternativa za obisk Peruja je tako lahko jesen, ko se morje nekoliko segreje, deževna doba pa povečini še ne doseže višavij in inkovske svete doline. V zameno dobite manj zasedene znamenitosti in bolj prijazne cene v eni najbolj razburljivih dežel ne samo Latinske Amerike ampak nasploh.

fant v morju dela selfie z morskimi levi
Jeseni se morje v Peruju ogreje

2. ISLANDIJA


Podobno kot Peru spada tudi Islandija med najbolj obiskane destinacije in tudi tu je vrhunec sezone poleti, ko lahko računamo na dolge dneve, zmerne temperature, relativno malo padavin in na opazovanje simpatičnih njork. A poleti aurora še ne pleše, ledene jame se še topijo in svetloba za fotografije je dokaj monotona. Najboljši čas za opazovanje enega od najbolj spektakularnih naravnih pojavov, severnega sija, je pravzaprav jesen. Temperature so zmerne, noči dovolj dolge, potrebujete zgolj malo jasnine in sončeve aktivnosti. Če boste imeli srečo, da lahko njen ples opazujete kar iz vroče kopeli, bo to ena najbolj nepozabnih izkušenj vašega življenja.

slap obsijan z zeleno svetlobo severnega sija
Islandski slapovi so še bolj čudoviti, ko jih obsije auroa

3. TANZANIJA

Tanzanija je, kar se vremena tiče, primerna za obisk skoraj vse leto, z izjemo pomladi in morda decembra. A sredi poletja in zime azurne obale Zanzibarja in zveri savane pritegnejo precejšnje število ljubiteljev sonca in safarijev. Zato je naš priljubljeni letni čas za obisk Tanzanije jesen, ko je turistov manj, neskončne planjave Serengetija pa zopet polne gnujev in zeber, ki se vrnejo s paše v Keniji. Takrat lahko pričakujete pravo akcijo, saj se levi, leopardi in gepardi poleti niso ravno gostili ob hitrih impalah in izmuzljivih bradavičarkah.

gepard opazuje dve zebri sredi savane
Zveri v Serengetiju so najbolj aktivne jeseni

4. MADAGASKAR

Madagaskar, tako kot Peru in Tanzanija, leži na južni polobli, kar pomeni, da je poletje glavna, sušna sezona. A ker je otok zelo velik, tudi jeseni zlahka najdemo območja, na primer zahodni in južni del otoka, kjer je vreme idealno vse tja do konca novembra. Jesen je obenem sezona, ko se kameleoni vrnejo iz "zimske" hibernacije, lemurji pa imajo mladiče, ki so tako srčkani, da bi jih najraje vzeli kar s seboj v domovino.

lemurji mladič se oprijema materinega kožuha
Jesen na Madagaskarju je sezona lemurjih mladičev

5. KRETA

Za konec še ena poceni dosegljiva in osebno preizkušena destinacija, ki prav jeseni zasije v polnem sijaju. Kreta. Poleti za naš okus preveč popularna in prevroča, jeseni pa s še vedno toplim morjem, vrhunskimi plažami brez gneče in pohodnimi soteskami, ki jih lahko, šele ko poletna pripeka popusti, izkusimo na polno. Če k temu dodamo nizkocenovne lete in nižje cene nastanitev, dobimo idealno destinacijo za prihajajočo jesen.

par stoji na plaži sredi s stenami obdanega zaliva
Morje je na Kreti toplo do srede novembra

Skratka, še je čas, da prihajajočo jesen obrnete na glavo. Poskusite najti ugoden let na eno od predlaganih destinacij in če vam zmanjka časa za načrtovanje potovanja, vam z veseljem priskočimo na pomoč.


PS: Če ne želiš zamuditi podobnih zapisov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.

bottom of page