top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Osem naj plaž z naših potovanj

Čisto vsako od naših potovanj so zaznamovale tudi plaže. Nekatere so nam ostale v posebnem spominu po podvodnem življenju, druge po kopenskih živalih v njihovi bližini, tretja po znamenitih ruševinah, nekatere pa samo bo bleščeči belini peska in turkiznih odtenkih morja. Ker se bliža zima, se bomo v tem zapisu osredotočili samo na čezoceanska potovanja in pripadajoče tropske plaže, ker pač vabijo že za prihajajoče zimske počitnice. Za vsak slučaj, če vas zamika :-)


1. YENROS BEACH, RAJA AMPAT (INDONEZIJA)

OK, začenjamo res, res daleč, na Zahodni Papui, do kamor potrebuješ štiri lete in dva transferja s čolnom. V eno smer. Upravičeno se sprašujete, ali se splača. Ampak kaj porečete na najbolj raznobarven koralni greben na svetu, tri korake od bungalova na samotni plaži 🏝️? Ali pa na želve, tri vrste nenevarnih morskih psov, na mante, morene, sipe in nešteto tropskih ribic? Kaj pa sprehod skozi bližnjo džunglo na ogled rajskih ptic ali izlet s čolnom do razgledne platforme, s katere gledaš na kot bisere posejane otočke? Presodite sami, če se splača, Stanićevi pa se bomo na dvanajst tisoč kilometrov dolgo pot zagotovo še kdaj podali.

Dekle hodi po beli, peščeni plaži ob azurnem morju
Raziskovanje plaže Yenros

2. PLAYA PESCADORES, TULUM, (MEHIKA)

Majevske ruševine v Tulumu mogoče niso največja mehiška znamenitost, so pa umeščene v najlepšo okolico, tik ob peščeni plaži Ruinas in slikovitem turkiznem zalivčku 🌊. In le deset minut hoje izven arheološkega parka se nahaja plaža Pescadores, dovolj velika, da se obiskovalci porazgubijo in z redkimi lesenimi kabanami, ki ji dajejo avtentičen karibski pridih. Nedaleč od sicer zelo lepega morja pa čaka še eno posebno doživetje, kopanje v cenotes, kraških jamah zalitih s slankasto vodo, v katere lahko skačemo kar z dreves ali se vanje spuščamo po lijanah.

Beach soccer na plaži pri Tulumu

3. MARATUA BEACH, VZHODNI BORNEO, (INDONEZIJA)

Maratua je atol. Torej koralni otok v obliki prstana, z laguno v sredini. Zveni božansko? Da, ampak tudi za Maratuo se je treba malo potruditi, kar pomeni ene dva notranja leta, trajekt, premik z avtom in še dve uri vožnje s čolnom. Za trud si nagrajen s samotnimi plažami, podvodnim življenjem v obliki kitovcev, mant, želv in raznobarvnih koral, z vsemi tropskimi ribicami 🐠, ki pašejo v tak akvarij. Ker je Maratua ne nazadnje na Borneu, jo mi kombiniramo z obiskom džungle in njenih orangutanov, rilčarjev, slonov, divjih mačk in kar je takega na enem biotsko najbolj raznovrstnih krajev na svetu. Naslednjič spet že naslednje zimske počitnice, ko bomo že na letališču najeli svoj hitri čoln in si občutno skrajšali pot v raj.

Igra na zasebni plaži Maratue

4. NORTH POINT BEACH, KO LIPE (TAJSKA)

Ko Lipe je najjužnejši tajski otok, na katerega se je pravzaprav najlažje s hitrim čolnom podati iz malezijskega Langkawija. Gre za enega najlepših tajskih otočkov, ki je s treh strani obdan s prelepimi plažami. Ker spada del otoka pod nacionalni park Turatao, je tudi koralni greben dokaj ohranjen. Razmeroma majhen otok se splača peš raziskati podolgem in počez, predvsem pa zaiti tudi v njegovo notranjost, ki jo zasedajo ponudniki odlične tajske hrane 🦐. Ko smo mi obiskali Ko Lipe pred skoraj desetimi leti, nam je bil zelo všeč in zelo primeren za družine z manjšimi otroki. V zadnjem času pa je žal slišati, da naj bi postal žrtev lastne popularnosti.

Poziranje na Ko Lipe

5. KENDWA, ZANZIBAR (TANZANIJA)

Če govorimo o plažah, potem se težko izognemo Zanzibarju, kjer so barve peska in morja vsaj tako zaslepljujoče, kot zgledajo na fotografijah. Že res, da je otok turističen, a krajev s plažami je toliko, da lahko vsak najde tisto po svojem okusu. Mi tu nismo posebej inovativni, saj smo v vodi po cel dan in imamo tako najraje plaže na severu otoka, kjer morje ob oseki ne izgine. A za nas ena poglavitnih prednosti Zanzibarja je bližina izjemnih nacionalnih parkov Tanzanije, saj nas le kratek let loči od safarija po neskončnih planjavah Serengetija. In Levjega kralja 🦁v živo .

Fotoshooting na eni od plaž Kendwe

6. BUBBLES BEACH, PERHENTIAN BESAR (MALEZIJA)

Na plaži Bubbles morske želve, orjaške črepahe, ponoči ležejo jajca, čez dan pa volonterji poskrbijo za njihovo zaščito in svoje plemenito poslanstvo delijo z obiskovalci. Bubbles resort je z ostalim svetom povezan samo prek morja, zato lahko že ob prihodu pospravite obutev in bosonogi uživate na samotni plaži med džunglo z letečimi lemurji, svetimi langurji in malajskimi varani na eni ter koralnim grebenom s tropskimi ribicami in nenevarnimi beloplavutimi morskimi psmi 🦈 na drugi strani. Perhentiani so tudi dober in ugoden poligon za učenje potapljaških veščin in z vsemi omenjenimi atrakcijami že dolgo niso več skrivnost, a jim uspeva zadržati tisti brezbrižni pridih odmaknjene tropske destinacije.

Morski pes preganja želvo

7. SIPINA BREZ IMENA, MALDIVI

Nadaljujemo z najbolj osamljeno plažo, kar jih je moč dobiti. Peščeno sipino namreč 🏝️, kjer so nas prijazni maldivski domačini odložili za nekaj ur, da smo se počutili kot brodolomci in, kot smo ugotovili med snorklanjem, obkroženi z morskimi psmi. Že skoraj deset let se lahko na rajske Maldive odpotuje čisto v lastni režiji in relativno poceni, kar pa je možno le s prebivanjem na naseljenih otokih. Slednje ponavadi pomeni samo eno lepo plažo za obiskovalce, zato se je za prave rajske občutke, kot vedno, potrebno podati malo naokrog.

Včasih je bil timer edina rešitev

8. PLAYA BLANCA, CAHUITA (KOSTARIKA)

Blog zaključujemo s čisto svežo zadevo, od letos. Playa Blanca je posebna po tem, da se nahaja v nacionalnem parku Cahuita, na karibskih obalah Kostarike, kjer lahko nekaj metrov stran od toplega morja iščemo lenivce v krošnjah tropskega gozda, poslušamo opice vreščače, opazujemo kuščarje baziliske 🦎, kako dobesedno hodijo po vodi in oprezamo za živorumenimi trepalničarkami. Tudi možnosti za zanimive izlete, kot na primer v bližnjo Panamo na morske krave, ne manjka, v Cahuiti in bližnjem Puerto Vieju pa je ob večerih zanimiva popotniška scena. Skratka, vse sestavine za izjemno destinacijo, ki je že trdno zapisana v bodočih popotniški itinerarijih Z družino v divjino.

Med džunglo in morjem Cahuite
 

Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in doživetij, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.

bottom of page