top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Tajska 2022 - še vedno top izbira za družinsko potovanje?


Na eni strani turkizno morje, imenitna hrana, dostopne cene in varno potovanje. Na drugi več azijskih turistov, nervozni protikoronski ukrepi in prekomerna komercializacija. Kaj je na nas pustilo večji vtis? Ali družinsko potovanje na Tajsko, pri nas tako oboževano destinacijo, še priporočamo?

Tajska 2022 - pogled v bližnjo prihodnost

"Meni najljubši otok!" "Čudoviti spomini!" "Komaj čakam, da jo spet obiščem!" To so bili komentarji pod naše objave s Tajske in ni dvoma, da je potovanje v deželo, ki jo oblivata kar dve topli morji, eno najbolj priljubljenih pri slovenskih družinah. Tudi za nas je bila, nekoč davno, Tajska prva družinska, čezoceanska odiseja in ko nam jo je decembra Etihad ponudil kot nadomestno destinacijo za odpovedan poceni let v Indonezijo, smo se pod vplivom nostalgije in možnosti, da novo leto prvič dočakamo v kopalkah, zaostrenim protikoronskim ukrepom v brk odločili podati v smeri jugovzhodne Azije.

Osvetljene stolpnice Bangkoka ponoči
Enodnevna karantena s pogledom na Bangkok

Na PCR teste in enodnevno karanteno smo pozabili, v trenutku ko smo se v nacionalnem parku Khao Yai usedli v safari terenca in se začeli ozirati za značilnimi kriki belorokih gibonov v enem od najstarejših pragozdov v Aziji. Čeprav je park zaradi relativne bližine Bangkoku precej priljubljen, to očitno njegovih štirinožnih prebivalcev ne moti prav veliko, saj je biotska raznovrstnost očitna na vsakem koraku. Domači turisti se namreč povečini zgolj fotografirajo na razglednih točkah ali obiščejo znameniti slap iz filma "The Beach", tako da so pohodne poti med skoraj petdeset metrov visokimi tropskimi drevesi bolj kot ne prazne.

Deček opazuje slap sredi tajske džungle
Slap Haew Suwat v narodnem parku Khao Yai

Ko smo malo v šali malo zares našemu vodiču Waroonu našteli, katere živali bi radi izsledili v parku, je svojo nalogo vzel tako zares, da smo park zapustili šele v temi. In to potem, ko je pod širokimi listi tropske rastline izsledili strupeno zeleno jamičarko, ki se je nič hudega sluteč pripravljala na nočni lov. Pred tem smo večino živali s seznama želja poiskali veliko višje v drevesnih krošnjah, od belorokih gibonov do cibetovk, od velikih kljunorožcev do progastih vodomcev, s kako pegasto sovo vmes.

A glavna nagrada je vendarle prilomastila po rečni strugi v obliki azijskega slona samotarja, ki ga je, reveža, po izgubljenem boju z močnejšim samcem njegova čreda izločila iz svojih vrst.

Dekle opazuje azijskega slona v reki
Iz oči v oči z divjim azijskim slonom

A silvestrovo se je bližalo, naš primarni cilj pa je bil vendarle prvič v življenju dočakati novo leto v kopalkah. Iskreno? Pravzaprav ja, seveda pa smo prej vsekakor imeli v načrtu narediti potop ali dva v Andamanskem morju ter s kajakom raziskati čim več samotnih zalivov. Zamudna, a pričakovanj polna kombinacija letalskega, kopenskega in pomorskega transferja nas je popeljala na otoček, ki nas je na nekajdnevnem izletu iz bližnje Malezije očaral že pred daljnimi dvanajstimi leti. In kakšen nas je pričakal Koh Lipe tokrat? Utopično bi bilo pričakovati, da splet azurnih plaž, obdanih z balvani in džunglo ne bo pritegnil komercialnega razvoja, a občutek je, da je bil otok skupaj s prvotnimi prebivalci iz ljudstva Chao Leh in nekoč živobarvnim koralnim grebenom vendarle v veliki meri žrtvovan turizmu.

Sanom Beach Koh Lipe - zmagovita kombinacija balvanov, tropskega gozda in azurnega morja

Ampak, kot se za vsako ekspedicijo Z družino v divjino spodobi, smo se na podoben scenarij dobro pripravili. Izbrali smo še zadnji zaliv, Sanom Beach, ki na Koh Lipe deluje kot osamljena oaza. Odmaknjen, tih, obdan z divjo džunglo in azurnim morjem, s preostalim svetom pa povezan zgolj preko morja ali improviziranega mostička, ki med balvani in mimo mangrov vodi do hrupne ter z resorti in hitrimi čolni posejane plaže Pattaya. No, slednja je, to ji moramo priznati, za odštevanje do novega leta vsaj ponudila prvovrsten ognjemet.

ognjemet nad plažo in čolni v morju
Dobrodošlo 2022

Kot obljubljeno smo na jug Tajske prišli preveriti tudi, kako se med globalnim segrevanjem držijo koralni grebeni in zelo smo se razveselili, da o zloglasnem beljenju koral ni prevelikih sledi, pa tudi kirnje, morske kače in prikupne klovnske ribice se še ne dajo kar tako.

Ker nam je prvotni načrt, obisk narodnega parka Khao Sok, zaradi novih ukrepov v obliki dodatnega PCR testiranja padel v vodo, smo se odločili na hitro raziskati še otoke v arhipelagu Trang, dih jemajoče plaže Koh Kradana in otok Koh Muk z morsko jamo Marakot, ki bi ob malo lepšem vremenu in odsotnosti skupin domačih turistov imela potencial za eno najlepših naravnih znamenitosti v jugovzhodni Aziji.

Selfie treh ljudi v morski jami
Selfie v morski jami Marakot

Kljub temu, da so bile za nas kot vedno na prvem mestu naravne lepote Tajske, pa bi bil izvirni greh, če časa po priletu in pred odletom iz Bangkoka ne bi posvetili tudi njegovi kulturni dediščini v obliki zgodovinskih templjev in bleščeših palač.

In sklepna ugovotovitev za konec, kakšna je Tajska v letu 2022 in ali slovenskim družinam še priporočamo obisk ene najbolj popularnih destinacij na svetu? Da in ne. Vsekakor da, če ste bolj na začetku svoje popotniške kariere in če se na Tajsko uspete odpraviti, prej ko se tja vrnejo trume kitajskih in ruskih turistov. Nikakor ne, če ste že bolj izkušeni in zahtevni popotniki ali če sanjate o Tajski po koncu epidemije, ko bodo njene sicer izjemne naravne in kulturne lepote znova žrtev njene lastne popularnosti.


Če želite biti največ enkrat mesečno na tekočem z družinskimi avanturami, se tukaj prijavite na e-novice iz divjine oziroma nas spremljate na Facebooku tukaj in na Instagramu tukaj.
Komentarze


bottom of page