top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Pet vrhuncev potovanja na Raja Ampat

Kakšna je podoba raja? Samotni otočki sredi turkiznih lagun, tropske ribice sredi živopisanih koral ali pesem rajskih ptic v deževnem gozdu? Če se vam ti opisi ujemajo s pojmom sanjske destinacije, potem boste razumeli, zakaj smo se za tokratne novoletne počitnice podali na res dolgo pot do skrajnega vzhoda Indonezije. Oglejte si vrhunce pravkar zaključenega potovanja na Raja Ampat in presodite sami, ali smo res našli raj, ki smo ga iskali.

Skupina ljudi na peščeni plaži maha v pozdrav
Luksuz je novo leto v kopalkah, ne fancy resort

1. Naravni tropski akvarij

Na stičišču Indijskega in Tihega oceana, geografsko na otoku Nova Gvineja, politično še v Indoneziji, se nahaja otočje Raja Ampat - center morske biotske raznovrstnosti, kjer smo tudi mi našli svoj podvodni raj. Medtem ko je globalno segrevanje marsikje povzročilo fenomen t.i. beljenja koral, se koralni grebeni in tropske ribe na Raja Ampat še vedno bohotijo v nekdanjem, neokrnjenem barvnem spektru. Preprosto se prepustiš blagemu morskemu toku in barvam tropskega akvarija, obenem pa oprezaš še za želvami, nenevarnimi morskimi psmi in orjaškimi mantami, ki elegantno drsijo tik pod morsko gladino.

2. Biserni otočki v turkiznih lagunah

Mini otočki, na gosto posejani kot biseri sredi turkiznih lagun, so prva podoba, ki jo Google poda za iskalni pojem Raja Ampat. Z razlogom, saj gre za enega najbolj spektakularnih razgledov, ki jih ponuja naš planet. Dve uri razburkane vožnje s hitrim čolnom je hitro pozabljenih, ko se po lično urejenem lesenem stopnišču povzpneš nad laguno posejano s kraškimi osamelci, od katerih je vsak obdan s prstanom iz turkiznega morja. Piaynemo, kot je ime skupini otočkov, pravzaprav ponuja več urejenih razglednih otočk, od katerih nam je bila še najbolj všeč tista najbolj pristna, kamnita, nad laguno v obliki zvezde.

3. Fascinantne plaže

Ko se pogovarjamo o plažah, Z družino v divjino ne sprejema kompromisov. In tudi na Raja Ampat jih nismo. Naše bivanje smo začeli na samotni, tropski plaži, pod kokosovimi palmami, ob robu deževnega gozda. Z direktnim dostopom na enega najlepših hišnih koralnih grebenov na svetu. Potovanje pa zaključili v bungalovih na vodi, katerih lesene stopnice vodijo v zaslepljujoče turkizno laguno. Za nameček s sončnimi zahodi z razglednice.

4. Rajčice - rajske ptice v deževnem gozdu

Na vsakem od otokov Raje Ampat te le nekaj plavalnih zamahov loči od barvitega koralnega grebena, a za posebnosti na kopnem se je potrebno malo bolj razmigati. V notranjosti otokov Gam in Waigeo namreč lahko opazujemo dve vrsti rajskih ptic. Medtem ko so sloviti ženitveni plesi Wilsonovih rajskih ptic bolj domena dokumentarcev National Geographica, pa lahko rdeče rajske ptice opazujemo v deževnem gozdu, zgolj pol ure sprehoda oddaljenem od peščenih plaž.

Rdeča in rumena rajčica se hrani s sadeži palme
Rdeče rajčice lahko opazujemo na Raja Ampat

5. Džungla bližnjega Sulavezija

Sulavezi, ki je od velikih indonezijskih otokov najbližji Raja Ampat, nudi na južnem delu otoka kulturno izkušnjo pokrajine Tana Toraja, na severnem delu pa nacionalni park Tangkoko z nekaterimi prav posebnimi živalskimi vrstami. Ker so živali v divjini zaščitni znak projekta Z družino v divjino, smo se dva dni družili z endemičnimi čopastimi makaki, ki so na spletu zasloveli kot "selfie-monkey" in nartničarji, najmanjšo med vsemi vrstami primatov.

Najbolj uporabljena oznaka lokacije na Instagramu je Raja Ampat - The Last Paradise. Ali je to res zadnji raj na zemlji, težko sodimo, saj nas naše odiseje še niso ponesle v vse skrite kotičke našega planeta. Da pa gre za eno zadnjih utrdb za zdrave koralne grebene z živopisanim podvodnim življenjem in dih jemajočimi nadvodnimi atrakcijami, lahko z gotovostjo trdimo.

Če se nam pridružite za novo leto 2024/25, se lahko Raja Ampat zasidra tudi med vaša najbolj nepozabna potovanja 👇Comments


bottom of page