top of page
potovanje-tanzanija-sunrise-serengeti.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Tanzanija onkraj Zanzibarja: Mafia, Viktorijino jezero in safariji

Peščene plaže so res bleščeče bele, morje pa turkizno in toplo. Zanzibar je gotovo z razlogom magnet za zimski turizem. A kdor želi res optimalno izkoristiti pot na staro celino, mora pomisliti tudi na živopisane koralne grebene otoka Mafia, spektakularne sončne zahode ob Viktorijinem jezeru in nepričakovano dostopne safarije v enem od bližnjih nacionalnih parkov Tanzanije.

Otok Mafia skriva prav posebna doživetja

Otok Mafia

Čeprav vas bo morda v Tanzanijo zvlekla kombinacija vrhunskega safarija in turkiznih plaž, je prav možno, da vas bo s svojo veliko bolj pristno afriško sceno še bolj očaral otok Mafia.

Tropski otok, ki leži v Indijskem oceanu jugovzhodno od Zanzibarja, je zaradi mogočnih kitovcev na eni in živopisnega koralnega grebena na drugi strani otoka poznan povečini le ljubiteljem potapljanja in snorklanja. A se s tem Mafii res godi krivica, saj ponuja kar nekaj nenavadnih zanimivosti, kot je skrita laguna z nepekočimi meduzami, ali zelo posebnih doživetij, kot je improviziran ribji piknik na kilometrski plaži brez enega samega turista.

dekle plava pod vodo proti meduzi
Meduze na otoku Mafia ne opečejo

Mafia poleg doživetij skriva tudi vrsto zgodb, od katerih se nam je v spomin najbolj vtisnilo plemenito dejanje lokalne organizacije žensk z bližnjega otoka Chole, ki so z zadnjimi prihranki odkupile košček zemlje zgolj zato, da bi zaščitile drevo, na katerem gnezdi največja vrsta netopirjev na svetu, leteče lisice.

velik netopir visi z drevesa
Največje netopirje so zaščitile lokalne ženske

Na otok Mafia je sicer mogoče tudi z lokalnim trajektom, a ker udobje in varnost nista po naših standardih, se boste bržkone morali sprijazniti s kratkim, ne najbolj ugodnim letom iz Dar es Salaama.

Na Mafio se leti z res mini letalom

Mwanza in Viktorijino jezero

V Mwanzo, drugo največje mesto v Tanzaniji, se boste verjetno odpravili v kombinaciji z obiskom Serengetija skozi njegova zahodna vstopna vrata. A boste kot bonus dobili spektakularne sončne zahode s slikovitih balvanov ob največjem afriškem jezeru.

Sončni zahod - Viktorijino jezero

Vsekakor pa je glavna dodana vrednost obiska Mwanze, da začutiš utrip pristnega afriškega mesta in v poduk dobiš vsaj bežen vpogled v življenje domačinov, ki kljub ekonomskemu pomanjkanju izžarevajo neverjeten optimizem.

temnopolti šolarji prečkajo cesto
Šolarji v Mwanzi redko vidijo belce

Nacionalna parka Serengeti in Nyerere

Če še niste bili na safariju, potem nehajte raziskovati in pojdite naravnost v Serengeti. Neskončne planjave, kjer so domovanje našle tako zveri kot njihov plen, vmes pa še sloni, žirafe in povodni konji ter več edinstvenih ptic, plazilcev in opic, kot si jih lahko zamislite, so primarna podoba safarija.

drevo akacije sredi savane s štorkljami na vejah
Akacija z maribu štorkljami je tipična podoba afriške savane

Če pa ste za res pravo akcijo, se v Serengeti odpravite zgodaj poleti ali jeseni, ko impresivne črede gnujev in zeber prečkajo reki Grumeti (junij) in Maro (oktober), kjer jih najprej v vodi čakajo krokodili, na kopnem pa levi in gepardi.

gepard gleda za zebrama v afriški savani
Čeprav jo je plen ucvrl, je bil gepardov lov na zebre eden vrhuncev dosedanjih safarijev

Če se naveličate osupljivih plaž Zanzibarja, se lahko s safari izkušnjo srečate tudi v relativni bližini in na nekoliko cenejši način, ki predvsem ne zahteva poleta z letalom. Nacionalni park Nyerere (prej poznan kot Selous) je oddaljen pet ur vožnje z avtom ali vlakom, pri čemer boste morali v vsakem primeru vsaj zadnji del logistike dogovoriti tudi s safari ponudnikom. A nagrada za trud in investicijo bodo nepozabni safariji s terencem, čolnom in celo peš, kjer boste oprezali za levi, sloni, žirafami in povodnimi konji, če pa boste imeli res srečo, lahko pri lovu v krdelu opazujete dandanes izjemno redke hijenske pse.

krdelo šestih hijenskih psov
Ogrožene hijenske pse lahko v Tanzaniji opazujete le v parku Nyerere

In kakšen je torej pravi recept za potovanje po Tanzaniji? Če vas bo tja privlekel vonj po začimbah z Zanzibarja, mu dodajte še ščepec Mafie ali Viktorijinega jezera in pravšnjo dozo safarija, da dobite tisti res popoln okus po pravi Afriki.

Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine ali nas spremljaš na Facebooku tukaj in na Instagramu tukaj.

Comentarios


bottom of page