top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Z DRUŽINO NA BORNEO - v deževni gozd, na koralni greben in tropske plažeborneo orangutan rainforest canopy baby
Džungla ob reki Kinabatangan


Ko smo se v družini Stanić pogovarjali o projektu “Z družino v divjino”, smo imeli v mislih prav Borneo. Take vrste divjino, za družine z mulci, z dostopnim deževnim gozdom, prostoživečimi živalmi, koralnimi grebeni in tropskimi plažami. Mi smo zaradi rajskih plaž Maratue, mant Sangalakija in želv Derawana kombinirali indonezijski in malezijski del, medtem ko se jih večina odpravi samo na malezijski del Bornea, ki je logistično enostavnejši, a mu manjka tisto nekaj rajskega, kar ponuja atol Maratua.


Destinacija: Borneo (Indonezija, Malezija)

Čas potovanja: februar/marec 2014 (naslednje: februar 2020)

Časovna razlika: UTC + 8 ur

Dnevi na potovanju: 14 dni

Starost otrok: 13 in 6 let

Raj za: ljubitelje prostoživečih živali v naravi, koralnih grebenov in tropskih plaž

Primerno za: otroke vseh starosti

Vreme: tropsko, letna povprečna temperatura zraka in morja je okrog 28 °C. Le december in januar zaradi nekaj več dežja nista najbolj priporočljiva termina za obisk Bornea.


Let:

do destinacije:

Benetke – Istanbul s Turkish Airlines (trajanje poleta: 2 h 30 min)

Istanbul  – Kuala Lumpur s Turkish Airlines (trajanje poleta: 10 h)

Kuala Lumpur – Balikpapan z Air Asia (trajanje poleta: 2 h, ta direkten let je pred kratkim ukinjen, zato je potrebno leteti s postankom, npr. Lion Air)

Balikpapan – Berau z Garuda Indonesia (trajanje leta 1 h)

Pred kratkim je bilo odprto manjše letališče na otoku Maratua, a imajo na letih Susi Air v Balikpapan in v Tarakan prednost domačini, zaradi česar je planiranje oteženo.

pot domov:

Tarakan - Tawau z Garuda Indonesia (trajanje leta 1 h)

Tawau – Kuala Lumpur z Air Asia (trajanje leta 2h 30 min)

Kuala Lumpur - Istanbul s Turkish Airlines (trajanje poleta: 11 h)

Istanbul – Benetke s Turkish Airlines (trajanje poleta: 2 h 30 min)


Pot z letališča do lokacij: kombinacija shuttlov in čolnov.maratua guesthouse beach borneo
Lokalni prevoz


Namestitev:

Navedene so glavne (ne tranzitne) namestitve, s povezavami na naše Tripadvisor ocene:

Kinabatangan: Barefoot Sukau Lodge


Budget:

550 EUR / osebo mednarodne letalske karte, 220 EUR / osebo notranji leti,450 EUR / osebo namestitev, hrana in prevozi


Informacije pomembne za potovanje:

Lokalni valuti: 1 EUR = cca 16 500 indonezijskih rupij (IDR) oziroma 4,5 malezijskih ringitov (MYR)

Cene prenočišč: povprečno 80 EUR / noč za štiričlansko družino. S pomočjo Tripadvisorja, Lonely Planet foruma in Bookinga, zdaj bi uporabljali še Airbnb.

Cene prevozov: shuttli in taksiji so enostavni in razmeroma poceni, čoln na Derawan in naprej na Maratuo pa nanese 15 EUR na osebo. Večji podvig je bil daljši charter prevoz s čolnom z Derawana v Tarakan po ceni 60 EUR na osebo.

Hrana: kot povečini v Aziji okusna in poceni, na otokih veliko rib in morskih sadežev, najboljši curry s škarpeno kadarkoli, tropskega sadja ne manjka, kokos zastonj :-)

Bankomati: samo v večjih mestih, kjer pa vedno uspemo dvigniti potrebno količino lokalne valute

Zdravje: področja, ki smo jih prepotovali, niso malarična, a se je kot povsod v tropih priporočeno izogibat pikom komarjev, čeprav jih res ni bilo veliko.


Vrhunci našega potovanja po Borneu

Borneo je tretji največji otok na svetu, razdeljen med Indonezijo, kjer mu pravijo Kalimantan, in Malezijo. Mi smo indonezijski del dodali zaradi želv otoka Derawan, mant otoka Sangalaki, nepekočih meduz otoka Kakaban in predvsem divjih plaž otoka Maratua. Na malezijskem delu smo se osredotočili na orangutane v okolici reke Kinabatangan ter snorklanje in potapljanje na otokih Mabul in Sipadan. Kot je razvidno s priloženega zemljevida, smo tako naredili lep krog, skoraj brez vračanja po istih poteh.borneo kalimantan maratua kinabatangan sipadan
Borneo-Kalimanatan: zemljevid letov, plovb in cestnih prevozov

1. Maratua

Maratua je tropski atol v Celebeškem morju, dve uri s čolnom oddaljen od obale severovzhodnega Kalimantana. Na poti med kopnom in Maratuo se nahaja bolj poznani Derawan, kjer kar mrgoli ogromnih želv, vendar je otok bolj poseljen in domačini žal ne skrbijo za čistočo. V nasprotju z njimi pa Maratua Guesthouse, na osamljeni lokaciji tik ob koralnem grebenu, lepo skrbi za čistočo svojih rajskih plaž.maratua guesthouse derawan archipelago kalimantan
Prosti čas na Maratui


Glavna atrakcija Maratua Guesthousa je pristni koralni greben, tako lahko nedaleč pod teraso kar med okusnimi obroki opaziš želvo ali skata. Snorklanje je vrhunsko, na kopnem pa lahko z lastnikovim motorjem obiščeš bližnjo vas ali pa se odpraviš na raziskovanje otoka. Obenem ne smeš zamuditi izleta na bližnja otoka Sangalaki, ki je poznan po mantah in otok Kakaban, kjer je posebno jezero z nepekočimi meduzami.maratua guesthouse derawan archipelago kalimantan borneo indonesia
Povratek s privatne plaže na Maratui


2. Kinabatangan

Kinabatangan je reka na severovzhodnem delu malezijskega Bornea, poznana po žal ozkem pasu tropskega deževnega gozda, v katerem med drugim v divjini živijo orangutani, rilčarji in vrsta drugih zanimivih živali. Prebivali smo tik ob reki v lodžu, ki je imel za domačega ljubljenčka … petmetrskega krokodila!?crocodile kinabatangan sukau borneo
Frinky - nenavadni hišni ljubljenček


Frinky je občasno prihajal pod teraso lodža po drobovino in glave piščancev, sicer pa se sončil na nasprotni obali reke. Za otroke precejšnja atrakcija, za odrasle pa bolj kot ne skrb, da kateremu od mulcev ne zdrsne v reko. Glavna dejavnost ob Kinabatanganu so izleti s čolnom, ki omogočajo fotolov na rilčarje in langurje, pa kljunorožce in papige, kače in varane ter seveda orangutane. V času našega obiska je nasproti lodža neko drevo ravno obrodilo priljubljene male sadeže, tako da smo imeli na obisku orangutanko z mladičem, vrhunsko doživetje.proboscis monkey kinabatangan borneo
Rilačarka v džungli ob reki Kinabatangan

3. Mabul in Sipadan

Sipadan, nenaseljeni vulkanski oceanski otoček nedaleč od vzhodne obale Bornea, velja za eno od top deset potapljaških destinacij na svetu. Potapljanje deluje po sistemu dovolilnic in večina potapljačev v čakanju na dovolilnico prebiva na sosednjem Mabulu.sipadan reef shark turtle
Sipadan - morski psi, želve ali oboje hkrati?


Na slednjem sta tudi dve nomadski vasici in nekaj potapljaških resortov, v kakršnem smo prebivali tudi mi. Medtem ko so Mojca, Jakob in Filip presnorklali Mabul podolgem in počez v iskanju manjših podvodnih zanimivosti, kot so npr. “crocodilefish”, goli polžki vseh barv ali napihovalke, se je Uroš na Sipadanu potapljal med barakudami, želvami in črnohrbtimi morskimi psi. K podvodnim aktivnostim smo dodali še igranje nogometa z lokalnimi otroki in izlet na tropski otok Si Amil.


Za konec pa skromna a velika želja. Družina Stanić srčno upamo, da bo turistični denar ustavil krčenje deževnega gozda na Borneu, saj so nasadi palm (za palmovo olje) do skrajnosti zmanjšali življenski prostor izjemni flori in favni tega biotsko zelo raznovrstnega otoka.


* nisam zapisal želje, da bi se na Borneo še kdaj vrnili, saj je to zdaj kar realnost, program za potovanje med zimskimi počitnicami 08. - 22. februar 2020 najdeš tukaj.


Če ne želiš zamuditi podobnih zgodb in nasvetov, se lahko tukaj naročiš na e-novice iz divjine.Commentaires


bottom of page