top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Zakaj (in kam) potovati med pandemijo

Ko uredimo okolico hiše. Ko odrastejo otroci. Ko bo tega sranja s korono konec.

Razlogov, zakaj ne potovati, je vedno dovolj in verjamemo, da je vsaki družini njihov razlog v danem trenutku najbolj prepričljiv. Marsikomu tudi odločilen.

Tudi mi smo bili sredi epidemije, tam nekje aprila ali maja, na tem, da za to poletje prekrižamo vse potovalne načrte. "Bodo dejali, da smo neodgovorni!", smo razmišljali. In se tolažili: "Saj ni še niti dva meseca, odkar smo se vrnili z Bornea."

Group of people on a hanging bridge in a jungle
Sredi džungle Bornea, februar 2020

Toda ne, nismo si mogli predstavljati celega poletja, v katerem se ne bi odpravili nekam zares daleč. Ne me narobe razumet, Slovenija je super, ampak domače kraje obdelamo sproti, recimo za podaljšan vikend. Mimogrede, tudi letošnje poletje smo odkljukali Posočje in kar nekaj julijskih dvatisočakov.


Ampak mi smo hoteli nekam, od koder bi domov prinesli drugačne izkušnje in trajnejše spomine. Nekam, kjer je narava drugačna kot tukaj, kjer spoznavamo nove kulture in kjer so živali, ki ne živijo pri nas. Najlepše družinske spomine smo namreč ustvarili tam, kjer smo doživeli kaj res posebnega ali bili na kakšni preizkušnji. Na primer vožnja s čolnom po razburkanem morju, zaradi katerega smo zamudili letalo z Bornea. Opazovanje geparda pri neuspešnem lovu na zebro v Tanzaniji. Drčanje po slapu v Kostariki. Spomini, doživetja in trenutki, ko smo skupaj stopili iz cone udobja, so nas vedno najbolj povezali.

Ljudje na veji nad morjem
Trinajst tisoč km od doma

A, dajmo se vrniti k letošnjemu poletju. Po vseh dvomih in skepsi smo ob koncu pomladi nekje prebrali, da Islandija odpira vrata za obiskovalce. Da gre za najbolj divjo in posebno deželo na starem kontinentu, smo izkusili na svoji koži že pred tremi leti, maja letos pa zvedeli, da je epidemiološko varna, da ponuja poceni testiranja ob prihodu, da obstajajo ugodni direktni leti z Dunaja, da je letos tam vse ceneje, turistov pa itak manj kot kadarkoli. Nadaljevanje zgodbe je eno super truper potovanje, ki je naše korona počitnice in počitnice mnogih, ki so nam sledili, dobesedno obrnilo na glavo.


Letošnja Islandija je živ dokaz, da se tudi med epidemijo ni potrebno odreči dogodivščinam, spominom, doživetjem. In da so slednja, ko prebrodimo navidezne ovire v obliki testiranj, groženj s karanteno ali nošenja mask na letalu, na koncu še toliko boljša.

Vse v redu in prav, kar se poletnih ali še bolj oddaljenih preteklih doživetij tiče, ampak takoj se poraja vprašanje, kaj pa jesen in zima. Mediji so polni namigovanj o drugem ali tretjem valu epidemije, veliko je neznank, kako bo, ko se začne šola. A mi bomo odgovorni do sebe in drugih in prišle bodo počitnice, najprej jesenske, nato zimske in tako z enimi kot drugimi večno vprašanje: "Pa ja ne bomo čepeli doma?!"


In veste kaj? Ne bomo! Navdahnjeni s poletnimi severnimi obzorji smo si postavili naslednji cilj. Aurora borealis. Severni sij! Najprej smo pripravili program kar za Islandijo, z aktivnostmi, ki niso aktualne poleti, poleg opazovanja severnega sija med kopanjem v toplih vrelcih tudi raziskovanje ledenih jam, pohodi po ledenikih in podobno.

Nakar je Islandija, upajmo, da zgolj začasno, uvedla 5-dnevno karanteno ob prihodu in smo se preusmerili na severno Norveško, ki za razliko od Islandije leži celo znotraj polarnega kroga, tako da nam aurora tam gotovo ne uide. Pa smo med raziskovanjem ugotovili še, da fjordi na severu Norveške ponujajo največjo možnost za opazovanje kitov ork kjerkoli na svetu in zdaj smo z našimi jesenskimi načrti (ki so lahko tudi vaši 😉) že kar trdno na Norveškem.

Kaj pa če se epidemiološka situacija spremeni? No, splošne karantene skoraj gotovo ne bo več, še nekaj časa pa bo potrebno spremljati razmere na posameznih destinacijah in biti skrajno fleksibilni. Za tiste, ki vam ne dišijo severna obzorja, pa se na primer med jesenskimi počitnicami ponujajo razgibani otoki, kot na primer sončni Kreta in Sicilija ali malo bolj deževni Azori, kjer je veliko za početi in videti, temperature tako zraka kot morja pa se držijo okrog prijetnih dvajsetih stopinj.


Skratka, načrtujmo odgovorno ter bodimo fleksibilni, pozitivni in pripravljeni zgrabiti priložnosti, ki jih po teh cenah in brez turistov zlepa ne bo več!

bottom of page