top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

Kam potovati poleti?

Poleti je lepo tudi v Sredozemlju in odpotovati v trope ima največjo dodano vrednost sredi zime. Oboje drži. A poletne počitnice so res dolge in tudi nekatere med najbolj privlačnimi deželami so primerne za obisk zgolj med junijem in septembrom. Zato predlagamo naslednje: mi vam podamo namige za pet top poletnih destinacij na južni polobli, vi pa nam med tremi od teh, ki jih še nismo obiskali, pomagate izbrati naš cilj za poletje 2023. Ste za deal?

PERU

V deželo Inkov se boste verjetno namenili, da bi si ogledali ostanke starodavnih civilizacij na čelu z Macchu Picchujem, preleteli skrivnostne geoglife v Nazci ali se naužili andskih vrhov in kanjonov, ki jih preletavajo kondorji. A boste presenečeni, kaj vse boste tam še odkrili: amazonski pragozd z orjaškimi vidrami in živopisanimi arami, puščavske oaze, kjer se deska na sipinah ter ocean, kjer si boste ogledali pingvine ali plavali z morskimi levi.

Če ne želite v grozi opazovati, kako Macchu Picchu ovija gosta megla, imeti odpovedan prelet nad Nazco ali vedriti sredi amazonske džungle, potem se v Peru odpravite v sušnih mesecih, med majem in septembrom. Za inspiracijo si lahko prej preberete potopis o naših lanskih doživetjih ali pa za konkretnejše namige oziroma celo program potovanja obiščete https://www.zdruzinovdivjino.com/potovanje-peru.


MADAGASKAR

Ta edinstven otok v Indijskem oceanu, nedaleč od vzhodnih obal Afrike, je bil naša neizpolnjena želja že lansko poletje, zato se odprtja Madagaskarja in letošnjega potovanja še toliko bolj veselimo. V prvi vrsti lemurjev in drugih živalskih ali rastlinskih vrst, ki jih ni moč srečati nikjer drugje. Pa edinstvene pokrajine, od fotogenične avenije baobabov do kamnitega gozda iz apnenčastih igel. In za konec kitov grbavcev ob obalah tropskega otoka Ille Saint Marie.

temnopolta ženska hodi po poti med ogromnimi baobabi na Madagaskarju
Avenija baobabov - ikonična podoba Madagaskarja

Za več podrobnosti o naši poletni dogodivščini na Madagaskarju in kako se nam lahko pridružite, obiščite https://www.zdruzinovdivjino.com/potovanje-madagaskar


V nadaljevanju pa se posvečamo trem destinacijam, med katerimi nam boste na koncu zapisa pomagali izbrati naš cilj za poletje 2023:


BRAZILIJA

jaguar na obali reke z rastjem v ozadju
Jaguar je ikona brazilskega Pantanala

Večina jih na Brazilijo pomisli med našo zimo, ko je tam toplo in čas karnevala. A vroče obdobje med decembrom in majem pomeni tudi veliko več dežja in vse brazilske pokrajine, ki so nam najbolj zanimive, so pravzaprav poletne destinacije. Dostopen postane Pantanal, kjer se končno nadejamo bližnjega srečanja z jaguarjem. Lagune Lencois Maranhenses so še lepo napolnjene z vodo, amazonski deževni gozd, nacionalni park slapov Iguazu ter ne nazadnje tudi Rio de Janeiro in okoliške plaže pa imajo največ suhih dni med junijem in avgustom.

Lagune Maranhenses so poleti spektakularne

INDONEZIJA

Tipično za dežele, ki ležijo ob ekvatorju, Indonezija nima poletja in zime, temveč zgolj deževno in suho sezono. Kljub temu, da je otočje razpotegnjeno čez 5.000 km, ima večina Indonezije suho obdobje poleti. Tako tudi fotogenični otok Sumba, ki je na našem radarju predvsem zaradi spektakularne pokrajine, od morskih lagun in divjih konj na razgibanih obalah do slapov med riževimi polji in tipičnih "mbatangu" hiš s koničasto streho.

dva konja z jahačema v tradicionalni opravi na obali morja otoka Sumba
Sumba je eden najbolj pristnih otokov v Indoneziji

Medtem ko je Sumba "v igri" za poletje 2023, pa bomo v Indoneziji že naslednje novoletne počitnice. Odpravljamo se namreč na tropski arhipelag Raja Ampat (klikni tu za več o potovanju) na skrajnem vzhodu dežele, kjer so pozimi najboljše razmere za spektakularno snorklanje in druge morske dogodivščine med kot biseri posejanimi otočki.


NAMIBIJA

Naš seznam želja destinacij z južne poloble zaključujemo z Namibijo, kjer v sušnih poletnih mesecih lažje izsledimo nosoroge in leve, ki se zbirajo ob redkih vodnih zajetjih parka Etosha in enostavneje dosežemo neverjetno fotogenične dvesto metrov visoke sipine Sossusvlei.

Tako, ostane nam le še glasovanje 👇. S klikom sem ali na spodnjo fotografijo nas torej poleti 2023 pošlješ k jaguarjem v Brazilijo, na fotogenično Sumbo ali na namibijske sipine.


Mi se vam za glasovanje zahvaljujemo in vas vabimo, da nas posledite na Facebook in Instagram profilh @zdruzinovdivjino.

Comments


bottom of page