top of page
potovanje-raja-ampat-sandbank-16-9_edited_edited_edited.jpg

Poto

BRANJA

  • Writer's pictureUroš

7 čudnih živali z naših potovanj

Katera je bila najbolj strupena žival naših potovanj? Koga se sliši dlje, opice vriskače ali leve? Zakaj ima rilčar tako dolg nos? Kaj naredi podgana vrečarica, ko je v nevarnosti? Kdo ima večji kljun, tukan ali kljunorožec? Koga se najbolj boji črna mamba?


Kot ste najbrž že opazili, so poleg naravnih znamenitosti v obliki tropskih plaž, deževnih gozdov, vulkanov, slapov ali koralnih grebenov, ravno živali eno glavnih vodil potovanj Z družino v divjino. Nekaj nenavadnih živali, ki izstopajo s svojimi posebnostmi in smo jih osebno posneli na dosedanjih potovanjih Z družino v divjino, smo zbrali v tokratnem zapisu iz divjine.


Ptica ujeda tajnik "patrolira" po savanah Serengetija

1. Lovec na črne mambe

Črna mamba, druga največja strupena kača na svetu, mimogrede, petkrat bolj strupena je od kraljevske kobre, ima v afriških savanah nenavadnega sovražnika - tajnika. Gre za eno od edinih dveh ptic ujed, druga je karakara, ki lovijo na tleh. Na svojih dolgih nogah, ki so z močnimi luskami zaščitene pred kačjimi ugrizi, "patrolira" po savanah Serengetija in ima tako močan in hiter udarec z ostrimi kremplji, da uspe ujeti tudi najhitrejšo od vseh strupenjač, črno mambo. Tajnika smo opazovali tako na lanskem kot na predlanskem safariju v Tanzaniji.


2. Koga se sliši najdlje?

Zvoke z izmerjeno najvišjimi decibeli na planetu sicer oddajajo kiti, ampak koga lahko slišimo najdlje na kopnem? Med nevarnimi živalmi je to prav gotovo lev, čigar rjovenje ti zaledeni kri v žilah na razdaljah do skoraj pet kilometrov. Kopenski primat pa pripada opicam, natančneje moškim primerkom vriskačev, ki v krošnjah latinskoameriških deževnih gozdov opozarjajo na svoj teritorij tudi več kot pet kilometrov oddaljene konkurente. Nas so vriskači prebujali med bivanjem ob nacionalnem parku Cahuita v Kostariki in verjemite, da ne gre za nič kaj prijetne krike.


črna opica na veji z zelenim listjem v ozadju
Vriskač v krošnjah parka Cahuita v Kostariki

3. Morske sirene

Krištof Kolumb in drugi morjeplovci poznega srednjega veka so po svojih potovanjih večkrat zavzeto razlagali o bližnjih srečanjih s sirenami, prelepimi morskimi bitji z ženskim trupom in ribjim repom. A zgodovinarji predvidevajo, da je šlo za privide izčrpanih mornarjev, ki so videli kvečjemu morske krave. Mi smo si ta krotka bitja ogledali na kratkem čezmejnem izletu iz Kostarike v Panamo.


Morska krava v kanalih San San Pond Sak (Panama)

4. Plavalec z velikim nosom

Opica rilčar živi samo na Borneu in je med ljubitelji živali poznana po svojem velikem nosu, ki ga najbolj izrazito razvijejo samci. Razlog naj bi bil v privlačenju samic in v bolj učinkovitem razširjanju svojih krikov, s katerimi označujejo svoj teritorij in harem. Manj poznano pa je dejstvo, da je rilčar najboljši plavalec med vsemi primati. Večkrat se namreč odloči poiskati hrano na drugem bregu reke Kinabatangan, pri čemer mu dobre plavalne sposobnosti pomagajo, da se izogne krokodilom in malajskim varanom. Rilčarje redno opazujemo med rečnimi safariji na Borneu.


Rilčar je ena od živali najbolj posebnega izgleda

5. Kdo ima daljši kljun?

Prav na vsakem od naših potovanj smo občudovali ptice z izrazito velikim kljunom, tukane v deževnih gozdovih Kostarike, južne talne kljunorožce v savanah Tanzanije in beloprse kljunorožce v džunglah Bornea. In katera ima največji kljun? V centimetrih prav gotovo kljunorožci, ker so povečini večji, a so tukani bolj impresivni, zaradi neverjetnih barv in ker kljun zavzema kar eno tretjino njihovega telesa. Kostanjevokljune tukane smo občudovali med potovanjem po Kostariki, tako na plaži San Josecito blizu nacionalnega parka Corcovado kot v gozdu nedaleč od parka Manuel Antonio.


Tukan v krošnji na plaži San Josecito

6. Navidezni mrtvec

Podgano voluharico bolje poznamo po njenem mednarodnem imenu, oposum, otroci pa se bodo spomnili nagajivih dvojčkov iz filma Ledena doba. Ti sesalci iz podrazreda vrečarjev, ne gre namreč za glodalce, imajo zanimivo značilnost, da v nevarnosti "zaigrajo" smrt. Čeprav v resnici odziva svojega organizma ne kontrolirajo, jih komatozno stanje pogosto reši pred plenilci, ki se ne želijo prehranjevati s kadavri. Oposuma je Filip izsledil med nočnim sprehodom s svetilko v kostariškem Tortugueru.


Oposum v nacionalnem parku Tortuguero

7. Kdo je najbolj strupen?

OK, priznamo, s spodnjo fotografijo bornejske jamičarke, ki smo jo posneli letos februarja v bornejskem Danum Valleyu, smo vas hoteli zavesti. Ker zgleda zelo strupeno, kaj ne? A ni bila najbolj strupena žival, ki smo jo srečali na naših potovanjih. To častno mesto zaseda morska kača, ki je na srečo zelo krotke narave. Smotrno je le, da se ne znajdeš med njo in gladino, saj potrebuje zrak za dihanje. Bližnje srečanje z morsko kače smo doživeli kar dvakrat, pred leti na Raji Ampat in februarja na Borneu.


Bornejska jamičarka iz doline Danum

Pa dajmo zaključiti s pogledom v prihodnost. V zavetju vulkanov Ekvadorja nas kmalu (ups, enkrat pač) čaka največja ptica, andski kondor, v njegovih džunglah največja kača, zelena anakonda, medtem ko bomo o posebnostih živali z Galapagosa, tudi o dvestopetdesetkilskih orjaških želvah, spregovorili drugič, saj si zaslužijo svoj, daljši zapis. Do takrat pa en družinski, divji pozdrav.

bottom of page